Σε απόλυση του CEO της προχώρησε η εταιρεία χρυσού Endeavor Mining, καθώς ο Σεμπαστιέν ντε Μοντεσούς φέρεται να έχει διαπράξει «σοβαρό παράπτωμα» και να κατηγορείται για «παράτυπη πληρωμή» 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Endeavor που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι ερευνά και τις καταγγελίες πληροφοριοδοτών που έγιναν εναντίον του ντε Μοντεσούς «σχετικά με την προσωπική του συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους του». Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 12% την Παρασκευή, καθιστώντας την τη μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 100.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Endeavour, με «άμεση ισχύ» αργά την Πέμπτη.

«Αυτή η απόφαση είναι συνέπεια έρευνας από το διοικητικό συμβούλιο για ένα παράτυπο ένταλμα πληρωμής που εκδόθηκε από τον ίδιο σε σχέση με μια διάθεση περιουσιακών στοιχείων που ανέλαβε η εταιρεία», ανέφερε η Endeavor στην επίμαχη ανακοίνωσή της. «Το ποσό αυτού του παράτυπου εντάλματος πληρωμής είναι 5,9 εκατομμύρια δολάρια. Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε πρόσφατα γνώση αυτού κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης των εξαγορών και των πωλήσεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο στόχαστρο και η προσωπική συμπεριφορά του CEO

«Σε μια άλλη υπόθεση, τον Οκτώβριο του 2023, διατυπώθηκαν ισχυρισμοί εναντίον του Σεμπαστιέν ντε Μοντεσούς μέσω του εμπιστευτικού καναλιού καταγγελίας της εταιρείας σχετικά με την προσωπική του συμπεριφορά με συναδέλφους. Μετά από πρόσφατη εξωτερική έρευνα, το διοικητικό συμβούλιο είχε λάβει τα ευρήματα και, με την ολοκλήρωση της εξέτασής τους καταλήξαμε στις αποφάσεις μας».

Η Endeavour, η οποία εκμεταλλεύεται τέσσερα ορυχεία στη δυτική Αφρική, σε χώρες όπως Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού και Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε ότι η έρευνά της για την φερόμενη παράτυπη πληρωμή συνεχίζεται.

Ο ντε Μοντεσούς από τη μεριά του σημείωσε τα ακόλουθα: «Το 2021, ανέθεσα σε έναν πιστωτή της Endeavor plc να συμψηφίσει ένα ποσό που οφείλει στην εταιρεία για να πληρώσει για βασικό εξοπλισμό ασφαλείας για την προστασία των συνεργατών και των εργαζομένων μας σε μια ζώνη σύγκρουσης. Η απόφαση δεν είχε κανένα επιπλέον κόστος για την εταιρεία και δεν με ωφέλησε προσωπικά σε καμία περίπτωση. Παρέλειψα να ενημερώσω το διοικητικό συμβούλιο ότι είχα κανονίσει αυτή την αντιστάθμιση, την οποία χωρίς ενδοιασμούς αποδέχτηκα ότι ήταν λάθος κρίσης.

«Αυτή την εβδομάδα έλαβα 48 ώρες ειδοποίηση για τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν και δεν είχα την κατάλληλη ευκαιρία να τις απαντήσω. Όσον αφορά την άλλη έρευνα: δεν ανακαλύφθηκε κανένα παράπτωμα, διότι δεν συνέβη κανένα. Είμαι περήφανος για αυτό που χτίσαμε μαζί στην Endeavor τα τελευταία οκτώ χρόνια. Θα πάρω το χρόνο μου για να εξετάσω τη θέση μου σε συνεργασία με τους συμβούλους μου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή