Να μειώσει τα επιτόκια κάλεσε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τρεις Δημοκρατικοί συνάδελφοί της προέτρεψαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, για να συμβάλει στη μείωση του κόστους στέγασης ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

«Τα υψηλά επιτόκια έχουν επιδεινώσει την επίμονη κρίση της χώρας όσον αφορά την πρόσβαση στη στέγαση και την οικονομική προσιτότητα», έγραψαν οι γερουσιαστές σε επιστολή.«Καθώς η Fed ζυγίζει τα επόμενα βήματά της το νέο έτος, σας καλούμε να λάβετε υπόψη τις επιπτώσεις των αποφάσεων για τα επιτόκια στην αγορά κατοικίας και να αντιστρέψετε τις ανησυχητικές αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν καταστήσει την στέγαση απρόσιτη για πάρα πολλούς».

ΗΠΑ: Αυξήθηκε το επιτόκιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων

Η Γουόρεν, Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη και συχνή επικρίτρια της εκστρατείας της Fed για την αύξηση των επιτοκίων, υπογράφει μαζί με τον Τζον Χικενλούπερ του Κολοράντο, τον Τζάκι Ρόζεν της Νεβάδα και τον Σέλντον Γουάιτχάουζ.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, στο υψηλό 22 ετών, τα τελευταία δύο χρόνια για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η πολιτική αυτή οδήγησε το πραγματικό επιτόκιο για ένα 30ετές ενυπόθηκο δάνειο να ξεπεράσει το 8% πέρυσι, αν και έκτοτε έχει μειωθεί από την κορυφή αυτή.

Η Γουόρεν και οι συνάδελφοί της υποστήριξαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων έχουν επιδεινώσει την κρίση στην προσφορά κατοικιών και ότι τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν επίσης ανοδικές πιέσεις στο κόστος ενοικίασης.

Η Fed επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της πέρυσι και δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο. Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του έχουν σηματοδοτήσει ότι η επόμενη κίνηση είναι πιθανότατα μια μείωση, με τις αγορές να αναμένουν ότι αυτό θα γίνει ήδη από την άνοιξη. Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος στις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή