Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τα ετήσια κέρδη της προχώρησε η Ryanair για το οικονομικό έτος που κλείνει τον Μάρτιο του 2024, καθώς ορισμένοι διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες σταμάτησαν να πωλούν τις πτήσεις της τον Δεκέμβριο, αναγκάζοντάς την να μειώσει τους ναύλους για να καλύψει θέσεις.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης σε αριθμό επιβατών ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη μετά από φόρους μεταξύ 1,85 και 1,95 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος που κλείνει στο τέλος Μαρτίου, χαμηλότερα από την πρόβλεψή της για 1,85 δισεκατομμύρια και 2,05 δισεκατομμύρια ευρώ, που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο.

Ryanair: Στα άκρα η κόντρα με τις ιστοσελίδες κρατήσεων

Όπως και να έχει πάντως το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιων κερδών μετά από φόρους θα καταρριφθεί καθώς το 2018, χρονιά στην οποία είχε σημειωθεί, είχε ανέλθει σε 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ενώ η κίνηση και οι ναύλοι ήταν μπροστά από το προηγούμενο έτος, τα φορτία και οι αποδόσεις κοντά στα Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά ήταν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η Ryanair μείωσε τις τιμές ως απάντηση στην ξαφνική (αλλά ευπρόσδεκτη) κατάργηση των πτήσεων από την OTA (online travel agent) sτις αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ryanair.

Ορισμένοι διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες, τους οποίους η Ryanair κατηγόρησε ότι πρόσθεσαν παράνομες πρόσθετες χρεώσεις, σταμάτησαν τον Δεκέμβριο να πωλούν τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας μετά από μια σειρά δικαστικών μέτρων από την Ryanair.

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι η απρόσμενη αυτή απόφαση ορισμένων ταξιδιωτικών πρακτόρων θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στις αποδόσεις ανά επιβάτη τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

Ο οικονομικός διευθυντής Neil Sorahan δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι ο αντίκτυπος της κίνησης των ταξιδιωτικών πρακτόρων είχε ήδη αρχίσει να «εξαφανίζεται».

Αύξηση μοναδιαίου κόστους

Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων συντελεστών φορτίου και της υψηλότερης αμοιβής παραγωγικότητας που συμφωνήθηκε με το προσωπικό, είπε ότι τώρα αναμένει ότι το μοναδιαίο κόστος  χωρίς καύσιμο ολόκληρου του έτους θα αυξηθεί κατά περίπου 2,50 ευρώ.

Η πρωτοπόρος χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία σημείωσε κέρδη 15 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ή τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, χαμηλότερα από τα 49 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν σε δημοσκόπηση της εταιρείας με αναλυτές.
Η κίνηση κατά την περίοδο αυξήθηκε κατά 7% σε 41,4 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ οι μέσοι ναύλοι ήταν 13% υψηλότεροι από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή