Μετά από αλλεπάλληλα προβλήματα, δύο συντριβές αεροσκαφών και την πρόσφατη αποκόλληση τμήματος ατράκτου, η Boeing έρχεται αντιμέτωπη με τις σφοδρές επικρίσεις των πελατών της ότι επικεντρώνοντας στην κερδοφορία παραμέλησε τθς επιθεωρήσεις ασφαλείας.

Η Boeing δεν «αντέxει οικονομικά άλλη μια ολίσθηση» με την οικογένεια των αεροσκαφών της 737 Max και πρέπει να αφήσει κατά μέρος οικονομικούς στόχους για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ποιότητα και στην ασφάλεια, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αεροσκαφών στον κόσμο.

«Δεδομένου τού τι συνέβη με τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα και το τελευταίο περιστατικό με την Alaska Airlines, οι οικονομικοί στόχοι πρέπει να έρθουν σε δεύτερη μοίρα για την Boeing και την εφοδιαστική αλυσίδα της», δήλωσε ο Άνγκους Κέλι, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο AerCap.

Νταβός 2024: Βλάβη σε αεροπλάνο της Boeing που θα μετέφερε τον Μπλίνκεν στις ΗΠΑ

Μιλώντας στους Financial Times, ο Κέλι είπε ότι στηρίζει την Boeing και τη διαχείρισή της, αλλά πρόσθεσε: «Η Boeing πρέπει τώρα να επικεντρωθεί 100% στις μετρήσεις ποιότητας και ασφάλειας. Οι οικονομικές μετρήσεις είναι εντελώς δευτερεύουσες για το μέλλον της εταιρείας σε αυτό το σημείο».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Boeing προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την καταστροφική αποκόλληση τμήματος της ατράκτου πριν δύο εβδομάδες περίπου σε ένα αεροσκάφος 737 Max 9 που εκμεταλλευόταν η Alaska Airlines.

Καθήλωση 171 Max 9

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας-FAA των ΗΠΑ έχει καθηλώσει 171 από τα αεροσκάφη Max 9, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται αναζητώντας τι πήγε στραβά, αλλά το περιστατικό έχει ήδη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους ποιοτικούς ελέγχους της Boeing.

Επίσης, επανεστίασε τον έλεγχο στο 737 Max, το πιο δημοφιλές αεροπλάνο της Boeing, του οποίου το μικρότερο μοντέλο, το Max 8, ενεπλάκη σε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα.

Ο Κέλι τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η Boeing είναι μια «τεράστια» εταιρεία με «τεράστιους» ανθρώπους και ότι θα ήταν πρόωρο να κάνει εικασίες για το τι πήγε στραβά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η AerCap συνεχίζει να το αγοράζει.

Ωστόσο, για το αεροσκάφος Max τόνισε ότι, καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι «η ραχοκοκαλιά της Boeing», η εταιρεία »δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά άλλο ένα ολίσθημα».

Μετά τις συντριβές του Max 8, η Boeing αντιμετώπισε κριτική ότι η μετατόπιση των προτεραιοτήτων της αμερικανικής εταιρείας από τη μηχανική στην οικονομική απόδοση με τα χρόνια είχε επηρεάσει την εστίαση στον ποιοτικό έλεγχο και στην ασφάλεια, παρά τις διακηρύξεις της όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι δεσμευμένη στα ζητήματα ασφάλειας.

Η AerCap διαθέτει 53 αεροσκάφη Max, συμπεριλαμβανομένων μερικών Max 9, τα οποία είναι όλα μισθωμένα σε αεροπορικές εταιρείες. Έχει παραγγείλει επιπλέον 124 Max. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 1.400 αεροσκάφη Boeing και Airbus.

Ανοιχτές οι γραμμές παραγωγής σε εξωτερικές επιθεωρήσεις

Οι πελάτες της Boeing παρακολουθούν στενά εάν το περιστατικό στην Αλάσκα θα μπορούσε να έχει ευρύτερο αντίκτυπο για την οικογένεια των τζετ Max.

Ο Μάικλ Ο’Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair και ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του αεροσκάφους, δήλωσε την Τρίτη ότι η αεροπορική εταιρεία έχει διπλασιάσει τον αριθμό μηχανικών της που επιβλέπουν γραμμές παραγωγής της Boeing.

Η Boeing έκτοτε ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα εργοστάσιά της σε πελάτες αεροπορικών εταιρειών και την Τρίτη όρισε τον Κέρκλαντ Ντόναλντ, απόστρατο ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, να ηγηθεί της επανεξέτασης των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας από τρίτους.

Η FAA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι επιθεωρήσεις μιας αρχικής παρτίδας 40 από τα 171 καθηλωμένα Max 9 είχαν ολοκληρωθεί. Η υπηρεσία είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ότι 40 έπρεπε να επιθεωρηθούν εκ νέου και ότι στη συνέχεια θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα πριν αποφασίσει εάν ήταν ασφαλές να επιτραπεί στο Max 9 να ξαναρχίσει πτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή