Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαφάνεια στην κυβέρνησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε το προσωπικό του εισόδημα, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του, το 2021, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι και η οικογένειά του ανέφεραν εισόδημα 10,8 εκατομμυρίων εθνικού νομίσματος (47.000 δολ.), μειωμένα κατά 12 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος από το προηγούμενο έτος, παρόλο που το εισόδημά του ενισχύθηκε από την πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 142.000 δολαρίων.

Ουκρανία: Πανικός στην Ευρώπη και φήμες για αποπομπή του στρατηγού Ζαλούζνι από τον Ζελένσκι

Το 2022, το πρώτο έτος της ρωσικής εισβολής, το εισόδημα της οικογένειας Ζελένσκι μειώθηκε περαιτέρω στα 3,7 εκατομμύρια εθνικού νομίσματος, καθώς κέρδισε λιγότερα έσοδα από την ενοικίαση ακινήτων που διέθετε λόγω των εχθροπραξιών.

ΟΙέσεις

Παρόλο που ο πόλεμος επέτρεψε στους Ουκρανούς αξιωματούχους να αποκρύψουν αποκαλυπτικές ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, ο Ζελένσκι πίεσε να τους κάνει να δηλώσουν δημόσια τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η αυξανόμενη διαφάνεια και η αντιμετώπιση της δωροδοκίας είναι απαραίτητες για τη χώρα του για να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους της, παρόλο που κονδύλια άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρακρατούνται λόγω πολιτικών ελιγμών εντός των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο Ζελένσκι κέρδιζε πολύ περισσότερα πριν μπει στην πολιτική, όταν ήταν δημοφιλής τηλεοπτικός διασκεδαστής και διηύθυνε μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής.

Η συνολική περιουσία του

Από την έναρξη του πολέμου, η συνολική περιουσία του Ζελένσκι έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αλλά και συνωμοσιολογίας με αρκετούς να αναφέρουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι δισεκατομμυριούχος.

Σε ανάλυσή του το 2022 το Forbes, διαψεύδει αυτές της θέσεις τονίζοντας ότι αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ζελένσκι δεν ήταν ποτέ δισεκατομμυριούχος.

Εκείνη τη στιγμή η περιουσία του ήταν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τις αναφορές του Forbes Ukraine. Πρόσθετες αναφορές από το Forbes US ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε λιγότερο από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το κύριο περιουσιακό του στοιχείο: εκτιμάται ότι μερίδιο 25% στην Kvartal 95, έναν όμιλο εταιρειών που παράγει χιουμοριστικά σόου, τα οποία μεταβίβασε στους συνεργάτες του μετά την εκλογή του ως πρόεδρος, αν και πιθανότατα θα ανακτήσει τις μετοχές του αφού αποχωρήσει από την εξουσία. Η Kvartal 95 παρήγαγε και κατέχει τη σειρά Servant of the People, μια δημοφιλή πολιτική κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Ζελένσκι ως Ουκρανό δάσκαλο γυμνασίου που εκλέγεται πρόεδρος.

Ενώ έχει ένα διαμέρισμα σε μια από τις πιο ακριβές πολυκατοικίες της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου, είναι σχετικά μέτριο για τα δυτικά πρότυπα. Το Forbes εκτιμά ότι ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ζελένσκι αξίζει 4 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη πλήρως ιδιόκτητων διαμερισμάτων, δύο στα οποία είναι συνιδιοκτήτης, ενός ενιαίου εμπορικού ακινήτου και πέντε θέσεων στάθμευσης. Ο Ζελένσκι είχε μια βίλα 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων στο Forte dei Marmi της Ιταλίας από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάθεση από την εταιρεία χαρτοφυλακίου του.

Προφανώς το πούλησε το 2020 (είχε εμφανιστεί στις δηλώσεις του για το 2018 και το 2019 αλλά όχι το 2020) μαζί με ένα μικρό οικόπεδο και 5 δωμάτια ξενοδοχείου στη Γεωργία (δημοφιλείς επενδύσεις της ανώτερης μεσαίας τάξης στην Ουκρανία). Τα μετρητά από αυτές τις πωλήσεις δηλώθηκαν και περιλαμβάνονται στην εκτίμηση του Forbes , αλλά επειδή το ποσό είναι μικρότερο από την εκτιμώμενη αξία της ακίνητης περιουσίας, είναι πιθανό ο Ζελένσκι να παραμείνει de facto δικαιούχος ή τα μετρητά να έχουν επενδυθεί αλλού.

Πρόσωπα του Διαδικτύου, ή πιο πιθανό Ρώσοι προπαγανδιστές, έχουν πιστώσει στον Ζελένσκι ότι κατέχει έως και πέντε πολυτελή γιοτ και τρία ιδιωτικά τζετ, εκτός από μετοχές 60 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες όπως η Saudi Aramco, η Meta και η Tesla.

Το Forbes δεν βρήκε στοιχεία για έναν τέτοιο στόλο και αν ο Ζελένσκι έχει μετοχές σε αυτές τις εταιρείες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτές οι μετοχές θα αξίζουν κάπου κοντά στα 60 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζει ότι αυτός και η σύζυγός του Olena Zelenska μοιράζονται έναν τραπεζικό λογαριασμό που έχει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρατικά ομόλογα. Τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, που αποτελούνται από δύο αυτοκίνητα και μερικά κοσμήματα, δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή