Αν και δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε ακόμη για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διανύει μια πολύ καλή περίοδο κατά την οποία έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στην γκάμα των επιλογών των μεγάλων κεφαλαίων, μια τάση που κατά γενική ομολογία θα συνεχιστεί.

Η δημόσια πρόταση για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ήταν απλά… μια ακόμη απόδειξη ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets υπάρχει. Επιβεβαιώθηκε άλλωστε πολλάκις και μέσα στο 2023, το οποίο στη μεγάλη εικόνα θα αποτελέσει για τους μελλοντικούς παρατηρητές το έτος – turnaround για την ελληνική αγορά. Όχι μόνο για τις αποδόσεις που προσέφερε στους συμμετέχοντες, αλλά και για την έναρξη ενός ανοδικού κύκλου, τον προορισμό του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Όταν το 2022 οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης άνοιγαν έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους σύσφιξης της πολιτικής τους, με σημαντικές και απανωτές αυξήσεις επιτοκίων, δεν ήταν λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που επισήμαναν την ανάγκη των ελληνικών εισηγμένων να επαν-ανακαλύψουν την ελληνική κεφαλαιαγορά ως μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων. Και πράγματι, αυτό ήταν το διακύβευμα της αλλαγής που έπρεπε να έρθει, μετά από πάνω από 10 χρόνια πραγματικής κεφαλαιακής «ξηρασίας» στη Λ. Αθηνών.

Έτσι από τις αρχές του 2023 έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου για να προσελκυθούν κεφάλαια από τις ελληνικές εισηγμένες, με τον μέχρι τώρα απολογισμό να είναι θετικός, αν και ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, εάν συγκριθεί με τη δραστηριότητα άλλων ομότιμων χρηματιστηρίων. Καταλύτης φυσικά για αυτή τη δραστηριότητα ήταν και είναι οι τράπεζες, οι οποίες ως κλάδος – σηματωρός (για την ελληνική αγορά), έχουν συγκεντρώσει ήδη τα περισσότερα κεφάλαια, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα συνεχιστεί σε Πειραιώς και Εθνική.

Ήδη όμως είχαν προηγηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, τον Απρίλιο του 2023, από την οποία άντλησε 473 εκατ. ευρώ, ενώ στον τραπεζικό δείκτη του ΧΑ προστέθηκε και ο κωδικός της Optima Bank τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία άντλησε 150,9 εκατ. ευρώ (υπερκάλυψη 3,7 φορές). Επίσης η Intrakat αύξησε τα κεφάλαια της κατά 100 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία να καλύπτεται από τους υφιστάμενους μετόχους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε και η ΑΜΚ της Intralot ύψους 135 εκατ. ευρώ, η οποία και την έβγαλε από το καθεστώς επιτήρησης, με τη μετοχή να υπεραποδίδει στη συνέχεια ικανοποιώντας τους συμμετέχοντες που προσέφεραν, ενώ στις ΑΕΕΑΠ, η Trade Estates πέρασε στην κύρια αγορά με άντληση κεφαλαίων 56,6 εκατ. ευρώ και η Orilina με 29,8 εκατ., με το 10,85% μάλιστα της IPO να το αποκτά η ελβετική Banque Pictet.

Εκτός των παραπάνω όμως, το μεγάλο «χορό των τραπεζικών πακέτων» του ΤΧΣ άνοιξε η Eurobank, η οποία έγινε και η πρώτη ελληνική αμιγώς ιδιωτική τράπεζα, καθώς απέκτησε το 1,4% από το ταμείο, έναντι 93,7 εκατ. ευρώ. Ήρθε λίγο αργότερα το deal της Alpha Bank με την UniCredit, η οποία απέκτησε το 9% έναντι 293,4 εκατ. ευρώ, για να πάρει τη σκυτάλη η Εθνική με το 22% να τυγχάνει εκρηκτικής υποδοχής, αφού προσέλκυσε προσφορές σχεδόν 8 δισ., για το 1 δισ. ευρώ που έβαλε στο ταμείο του το ΤΧΣ.

Πάνω από 700 εκατ. ήταν και οι προσφορές για το 11% της Helleniq Energy, με τη διάθεση να συγκεντρώνει 235 εκατ. ευρώ, ενώ αρχές του 2024 ήρθε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor ύψους 75 εκατ. ευρώ. Αλλά το talk of the town ήταν φυσικά οι προσφορές άνω των 8 δισ. ευρώ για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο φέρνει στο ΧΑ κεφάλαια 785 εκατ. ευρώ.

 «27 + 18»

Πλέον η αγορά θα κινείται στους ρυθμούς των πακέτων της Πειραιώς (27%) και του υπολοίπου της Εθνικής (18,4%) που κατέχει ακόμη το ΤΧΣ. Και ενώ για το δεύτερο η διαδικασία δεν αναμένεται πριν το καλοκαίρι, για την πρώτη, όλες οι ενδείξεις τείνουν προς την επίσπευση.

Άλλωστε, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς θεωρείται εδώ και καιρό ορόσημο για την έναρξη των ενεργειών που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάθεση του ποσοστού του Ταμείου στην τράπεζα. Και όταν η ανακοίνωση επισπεύδεται, στις 14 Φεβρουαρίου από 23 αρχικά, μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί από την αγορά, η οποία βλέπει ότι οι ιθύνοντες θέλουν, ευλόγως, να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που υπάρχει, για να επιτύχουν όσο το δυνατό καλύτερους όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών