Αιτήσεις για να δανειστούν σημαντικά χρηματικά ποσά με κρατική εγγύηση – άνω των 200.000 ευρώ – θα μπορούν να καταθέτουν από το Μάρτιο στη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων οι γαλλικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την «πράσινη μετάβασή» τους. Για δάνεια χαμηλότερα των 200.000 ευρώ τα βιβλία των αιτήσεων θα ανοίξουν για τις επιχειρήσεις τον Ιούλιο στις εμπορικές ή συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, όπως εξήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

Ο Λε Μερ ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ενεργειακές και μεταφορών, όπως οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) ή οι ενεργειακές EDF και RTE, θα πρέπει να καταθέσουν έως τα τέλη του 2024 ένα λεπτομερές πλάνο προσαρμογής των πολιτικών και της λειτουργίας τους στην κλιματική αλλαγή.

Η φθήνια τρώει τον παρά στη Γαλλία: Πώς οι φτωχοί πληρώνουν ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε με έμφαση το ότι οι προτάσεις των δημοσίων επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι «ακριβείς, λεπτομερείς και κοστολογημένες». Διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν και οι δράσεις που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να προγραμματιστούν με βάση τις προσήκουσες επενδύσεις. «Δεν θέλω αυτές οι ζωτικές για την καθημερινότητα των Γάλλων πολιτών επιχειρηματικές εγκαταστάσεις να απειληθούν από καύσωνες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λε Μερ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα υπερπόντια εδάφη (Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Άγιος Μαυρίκιος κλπ), «τα οποία που επίσης απειλούνται άμεσα από τα μεγάλα κλιματικά γεγονότα». Τέλος ανακοίνωσε ότι «οποιοδήποτε αίτημα για ανακαίνιση δημοσίου κτιρίου που δεν λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή θα απορρίπτεται».

«Μηδενικές δημόσιες δαπάνες»

Ο Μπρουνό Λε Μερ εξήρε τις αρετές της πρόληψης. «Είναι πολύ φθηνότερο να προσαρμοστείς σήμερα γι’ αυτό που βλέπεις ότι έρχεται, παρά να επισκευάζεις και να επιδιορθώνεις και να επισκευάσεις εσπευσμένα αύριο», συνόψισε.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα των κρατικών εγγυήσεων των δανείων, ο Λε Μερ επέμεινε ότι τα εγγυημένα δάνεια αντιπροσωπεύουν «μηδενική δημόσια δαπάνη». Αντικρούοντας κάποιες αντιπολιτευτικές φωνές που έρχονται εκ δεξιών της κυβέρνησης του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν και οι οποίες θεωρούν επιδοματική την πολιτική των κρατικών εγγυήσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικό εργαλείο» τα εγγυημένα δάνεια.

Άλλο εγγυήσεις, άλλο επιδοτήσεις

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να κάνω αποταμιεύσεις, για να μειώσω τις δημόσιες δαπάνες και να επιταχύνω το ρυθμό μείωσης του χρέους. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαι εδώ για να ανοίξω την αντλία των επιδοτήσεων», τόνισε.

Ο Μπρουνό Λε Μερ και ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής Κριστόφ Μπεσί συγκέντρωσαν συγκέντρωσαν εκπροσώπους των οικονομικών τομέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων την Πέμπτη στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών για να σηματοδοτήσουν την επίσημη έναρξη των εργασιών και των κοινών δράσεων της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων της χώρας, ιδιωτικών και δημόσιων, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ήταν η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων και σκοπό είχε τον καθορισμό ενός πλαισίου προτεραιοτήτων και στόχων που συν τω χρόνω θα εξειδικευθούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green