Μπορεί πολλοί να έχουν χάσει από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, ωστόσο υπάρχει και κάποιος ο οποίος χαμογελά: ο ελληνικής καταγωγής Κρις Ρόκος έχει συγκεντρώσει κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, καθώς απέδωσε ένα στοίχημα αναφορικά με τα αμερικανικά επιτόκια.

Όπως γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι μία πηγή που έχει πρόσβαση στα στοιχεία, η Rokos Capital Management, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 16 δισ. δολ. έχει καταγράψει αύξηση κατά 8,8% το 2024.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι η εταιρεία είπε στους επενδυτές ότι τα κέρδη, τα οποία ήταν μέχρι την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο sell-off στις αγορές ομολόγων,  καθώς οι επενδυτές προέβλεψαν ότι τα επιτόκια της Federal Reserve θα υποχωρήσουν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους.  Η Rokos Capital αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οι traders προεξοφλούσαν περίπου έξι μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για το 2024 από το τρέχον επίπεδο του 5,25 στο 5,5%, αριθμός διπλάσιος από τις τρεις που υποδείκνυαν οι αξιωματούχοι της Fed. Ωστόσο, οι αγορές έχουν ανατρέψει τις προσδοκίες τους .

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε λιγότερο από τον αναμενόμενο σε ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Ιανουάριο, οδηγώντας τους επενδυτές να παραιτηθούν από τα στοιχήματα ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί μόλις τον Μάιο.

Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν τρεις ή τέσσερις μειώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων, που παρακολουθούν στενά τις προσδοκίες για τα επιτόκια, έχουν ανέβει στο 4,6% από λιγότερο από 4,2% στις αρχές Ιανουαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

Σημαντικές αποδόσεις

Τα στοιχεία προέκυψαν αφού η Rokos ξεπέρασε τους ανταγωνιστές των macro hedge funds Brevan Howard και Caxton πέρυσι, αποδίδοντας 8,8% για το έτος. Το εμβληματικό ταμείο του Brevan Howard μειώθηκε κατά 2,1%, ενώ το ταμείο Alpha Strategies αυξήθηκε κατά 2,4%, σύμφωνα με άτομα που έχουν δει τα στοιχεία.

Ο Rokos ήταν star trader στην Brevan, την οποία συνίδρυσε, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια για τους επενδυτές πριν αποφασίσει να συνεχίσει μόνος του το 2015.

Ο Κρις Ρόκος ξεκίνησε την καριέρα του από την UBS στο Λονδίνο, ενώ ένα χρόνο αργότερα, εντάχθηκε στο δυναμικό της Goldman Sachs ως trader ανταλλάξιμων επενδυτικών προϊόντων (swaps). Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο δισεκατομμυριούχος Άλαν Χάουαρντ προσέλαβε τον Ρόκος στην Credit Suisse.

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα, στις αρχές του 2002, Χάουαρντ και Ρόκος υπέβαλαν παραίτηση για να ιδρύσουν μαζί με άλλους τρεις διευθυντές της Credit Suisse – τους Ζαν Φιλίπ Μπλοσέ, Τζέιμς Βέρνον και Τρύφωνα Νάτση – μια νέα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, τη Brevan Howard.

Χάρη στην τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία τους στο συγκεκριμένο κλάδο, η νεοσύστατη εταιρεία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέρνει να γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge fund της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή