Τον Ιούνιο αναμένουν οι μισοί οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια. Ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι περισσότερες η πρώτη μείωση να γίνει αργότερα από τις προβλέψεις παρά νωρίτερα.

Οι έρευνες του Reuters από τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν σταθερά ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα ερχόταν περίπου στα μέσα του τρέχοντος έτους. Οι αγορές, ωστόσο, έχουν περάσει από τον Μάρτιο στον Μάιο και τώρα τιμολογούν τον Ιούνιο ως τον πιο πιθανό χρόνο για την πρώτη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Τράπεζα της Αγγλίας: Μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις πριν φθάσει ο πληθωρισμός στο 2%

Παρόλο που οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50 μονάδες βάσης στο 4,28% μόνο αυτόν τον μήνα, χάρη σε μια σειρά δημοσιεύσεων που δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και ακόμη επίμονα πληθωρισμό.

Πότε βλέπουν αποκλιμάκωση

Οι περισσότεροι συγκεκριμένα 86 από τους 104 οικονομολόγους που μετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters στις 14-20 Φεβρουαρίου εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει για πρώτη φορά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων το επόμενο τρίμηνο, παρόμοια με την έρευνα του περασμένου μήνα. Οι 53 από τους 104, αναμένει τώρα τον Ιούνιο και 33 τον Μάιο. Οι υπόλοιποι τοποθετούν την πρώτη μείωση κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Κανείς δεν προέβλεψε μείωση τον Μάρτιο, σε σύγκριση με 16 στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Τον περασμένο μήνα αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τάση του  αποπληθωρισμού προτού μειώσει τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός με βάση το προτιμώμενο μέτρο της Fed εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2%.

Το λάθος με τον «παροδικό πληθωρισμό»

Πολλοί αναλυτές υιοθετούν την άποψη ότι η Fed είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει το λάθος της το 2021, όταν η ίδια και οι περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες έκριναν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι «παροδικός».

Ο Kevin Cummins, επικεφαλής οικονομολόγος της NatWest Markets στις ΗΠΑ, μετατόπισε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την πρώτη μείωση της Fed για τον Ιούνιο από τον Μάιο, καθώς και μείωσε το μέγεθος των μειώσεων που είναι πιθανό να γίνουν φέτος εν μέρει «καθώς η ανάπτυξη έχει κρατήσει, προς το παρόν, περισσότερο από ό,τι περιμέναμε».

Ο Cummins πρόσθεσε: «η  γκάφα με τον χαρακτηρισμό «παροδικός» έκανε τους αξιωματούχους αποφασισμένους να μην βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας του πληθωρισμού για δεύτερη φορά στον ίδιο κύκλο»

Οι δείκτες του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Fed, προβλέπεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αμέσως μετά την έναρξη των περικοπών της Fed.

Αλλά άλλα μέτρα πληθωρισμού – ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), ο δομικός ΔΤΚ και ο δομικός PCE – εξακολουθούσαν να θεωρούνται πάνω από τον στόχο τουλάχιστον μέχρι το 2026, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed δεν θα κινηθεί γρήγορα στα επιτόκια μόλις ξεκινήσει.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία αναπτύχθηκε με υψηλότερο από το αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,3% το περασμένο τρίμηνο, προβλεπόταν να επεκταθεί κατά μέσο όρο 2,1% φέτος, πάνω από αυτό που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,8%.

Περίπου το 85% των οικονομολόγων εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πρόβλεψή τους είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων να έρθει αργότερα από ό,τι αναμένουν παρά νωρίτερα.

Πάνω από το 60% των οικονομολόγων προέβλεψαν αποκλιμακώσεις 100 μονάδων βάσης ή λιγότερο φέτος.

Στο ερώτημα σχετικά με την εκτίμησή τους για το ουδέτερο επιτόκιο, το επιτόκιο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει,  η διάμεσος των 25 προβλέψεων έδειξε  το 2,75%-3,00%. Αυτό ήταν υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για περίπου 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή