Αρκετά σφιχτή εκτιμά ότι είναι νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ,σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει αρκετά, το πιστεύει και η κεντρική τράπεζα» τόνισε κατά την διάρκεια συζήτησης για την νομισματική πολιτική σε συνέδριο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Κωνσταντινούπολη. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αφοσιωμένοι στο μέλλον».

Τουρκία: «Όχι» του Σιμσέκ σε έκτακτα μέτρα για τον πληθωρισμό 

Οι αρχές σχεδιάζουν πρόσθετα βήματα επιλεκτικής πιστωτικής σύσφιγξης και ποσοτικής σύσφιξης, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος εξήγησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε «μεταβατική περίοδο». Η λίρα διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του.

Οι προοπτικές έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις στην αγορά μετά την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού από ό,τι προβλεπόταν. Μετά την αποκλιμάκωση που καταγράφηκε στις τιμές, στον απόηχο της επιθετικής μείωσης των επιτοκίων, ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τσίμπησε» και πάλι τον Φεβρουάριο βλέποντας και πάλι το ψυχολογικό όριο του 70%.Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. προβλέπουν τώρα αύξηση των επιτοκίων έως και 500 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία αύξησε σωρευτικά κατά 3.650 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε οχτώ συνεδριάσεις, διατήρησε τον Φεβρουάριο αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 45%, αλλά προειδοποίησε ότι η πολιτική θα μπορούσε να αυστηροποιηθεί «σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προοπτικές τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο και θα κλείσει το έτος στο 36%. Ενώ φαινομενικά δεν διαδραματίζει επίσημο ρόλο στη νομισματική πολιτική, ο Σιμσεκ εδραιώνει μια ομάδα τεχνοκρατών που εγκατέστησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση της οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή