Την ολική… επαναφορά των συστημικών τραπεζών στην κανονικότητα σηματοδότησαν οι εξελίξεις των τριών τελευταίων ημερών, με επίκεντρο το επιτυχημένο placement της Πειραιώς και τα οικονομικά αποτελέσματα των Alpha και Eurobank.

Οι προσφορές που άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ και κυρίως η τιμή που διατέθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς, εξασφαλίζοντας έστω και ένα μικρό premium κατέδειξαν στην πράξη το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Eurobank: Τουλάχιστον στο 25% των κερδών το μέρισμα – Τι είπε ο Καραβίας στους αναλυτές

Το «κερασάκι στην τούρτα» ωστόσο ήρθε με τις επιδόσεις που εμφάνισαν Alpha και Eurobank το 2023 και την πρόθεσή τους να διανέμουν μέρισμα και να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους. Κάτι που επιβεβαιώνει την πρόοδο στο μέτωπο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, οι οποίοι πληγώθηκαν σφόδρα τα πέτρινα χρόνια της ελληνικής κρίσης.

Τότε χρειάστηκε η συμβολή του Κράτους για να κρατηθούν όρθιες. Μάλιστα, σε αντάλλαγμα των κεφαλαίων που προσέφερε, το δημόσιο απέκτησε μέσω του ΤΧΣ ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο που τώρα διαθέτει προς πώληση (η περίφημη αποεπένδυση του κράτους από τις συστημικές τράπεζες).

Η ώρα της επιβράβευσης των μετόχων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της τράπεζας που ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες της διοίκησης. «Είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που σημειώσαμε το 2023 καθώς κατορθώσαμε να επιταχύνουμε την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε αναλυτές.

Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος για τη διατήρηση του momentum της ισχυρής κερδοφορίας και την επόμενη τριετία, παρά την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, την οποία είναι σε πολύ καλή θέση για να την διαχειριστεί. Ο κ. Ψάλτης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην μέγιστη δυνατή ανταμοιβή των μετόχων, έχοντας πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η Alpha Bank στοχεύει στη διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης του 2023, ήτοι 0,05 ευρώ ανά μετοχή, τονίζοντας πως το ύψος της διανομής θα αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 25% της κεφαλαιοποίησης έως το 2026, τόσο με τη μορφή μερισμάτων, όσο και επαναγορών μετοχών. «Τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε, «η διανομή μερίσματος θα αυξηθεί».

Σε ανοιχτή γραμμή με τον SSM

Η διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε συζητήσεις με τον SSM για το φετινό μέρισμα και εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να υποβάλει επίσημο αίτημα με στόχο την έγκρισή του εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους. «Είμαστε αποφασισμένοι να επιβραβεύουμε τους μετόχους μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. Ο κ. Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Eurobank θα συνεχίσει να παράγει ισχυρά αποτελέσματα, τονίζοντας ότι για το 2024 η τράπεζα στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίων 15%.

«Οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25+% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη», ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Επέκταση εντός και εκτός συνόρων

Το 2023, όπως είπε, υπήρξε μια εξαιρετική χρονιά, επισημαίνοντας πως ο συνδυασμός των υψηλότερων επιτοκίων και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στις χώρες που δραστηριοποιείται η τράπεζα συνέβαλαν στην υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί.

«Η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και να υποστηρίξει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα ετήσια αποτελέσματά μας ήταν ισχυρά σε όλους τους τομείς. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 18%, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση σε πάνω από 20%, που υπερβαίνει κατά πολύ τα εποπτικά όρια», επεσήμανε.

Επιδίωξη της Eurobank είναι η επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο ενώ στο σχεδιασμό είναι να αυξηθεί το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα, με στόχο να συγχωνευθούν τα δύο branch στην Κύπρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις