Πορείες αντίθετες ακολούθησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς την ισχυρή ανοδική κίνηση του FTSE 100 δεν κατάφερε να ακολουθήσει ειδικά ο CAC 40, ο οποίος σημείωσε οριακά κέρδη.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρή ώθηση δίνει και στις αγορές της Ευρώπης η Fed
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9%, στις 509,95 και σε ιστορικά υψηλά. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,93% στις 7.887 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 18.173 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,25% στις 8.181 μονάδες.
Με το βλέμμα στις Κεντρικές Τράπεζες
Τα βλέμματα σήμερα στράφηκαν στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είχε νωρίτερα εκπλήξει την αγορά με την απόφαση να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το 2% στο άμεσο μέλλον.
Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ προετοίμασε το έδαφος για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024. Οι μειώσεις θα είναι της τάξεως των 25 μ.β. έκαστη μέχρι το τέλος του 2024.
Πάντως, υποστηρικτά λειτούργησε στις αγορές ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, ανήλθε σε υψηλό εννέα μηνών, επικαλύπτοντας τη διαρκή αδυναμία στις δύο κορυφαίες οικονομίες του μπλοκ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global αυξήθηκε στο 49,9 τον Μάρτιο, από 49,7 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, προσεγγίζοντας πλέον το επίπεδο του 50 που σηματοδοτεί επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο PMI
Η σταθεροποίηση του δείκτης PMI όμως κρύβει μια δύσκολη κατάσταση στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες υπολείπονταν των άλλων μελών της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας μια άνιση οικονομική εικόνα, σύμφωνα με την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.
Οι Γερμανοί κατασκευαστές προκάλεσαν την πτώση του σχετικού δείκτη στο 41,6 από 42,5 τον Φεβρουάριο. «Η Γερμανία δεν επιστρέφει σε καλή τροχιά», σχολίασε η Τράπεζα. «Ο μεταποιητικός τομέας έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ανησυχητικό ρυθμό συρρίκνωσης, απηχώντας τα δεινά του προηγούμενου μήνα».
Η επιδείνωση επίσης στη Γαλλία οφειλόταν στην μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν «τη διστακτικότητα των πελατών, τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις» ως συνέπειες, σύμφωνα με την S&P Global.
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων