Επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της περιοχής του Αϊντχόβεν, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας , η εταιρεία ASML δεν θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός Ολλανδίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Micky Adriaansens επιβεβαίωσε το ποσό στους δημοσιογράφους ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη διατήρηση της ASML που ονομάστηκε «Επιχείρηση Μπετόβεν». Τα κονδύλια θα διατεθούν για τη βελτίωση της στέγασης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή.

Ben&Jerries: Στην ποδιά της Unilever «σφάζονται» Αγγλία και Ολλανδία

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι προτίθεται επίσης να λάβει απροσδιόριστα μέτρα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, μετά από ένα κύμα αγανάκτησης από τις εταιρείες.
«Λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα, το υπουργικό συμβούλιο υποθέτει ότι η ASML θα συνεχίσει να επενδύει και να διατηρεί την καταστατική, φορολογική και πραγματική έδρα της στις Κάτω Χώρες», ανέφερε.
Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ευρώπη, εδρεύει στο προάστιο Αϊντχόβεν του Βελτχόβεν της Ολλανδίας.

Η εταιρεία σόκαρε την ολλανδική κυβέρνηση όταν ο διευθύνων σύμβουλος Peter Wennink δημοσιοποίησε αυτό το μήνα παράπονα για την πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τον τερματισμό μιας φορολογικής απαλλαγής για τους ειδικευόμενους μετανάστες, η οποία θα δυσκόλευε την εταιρεία να προσλάβει ζωτικής σημασίας προσωπικό.

Η ASML δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει σωστά για να βελτιώσει τις υποδομές στον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόμβο του Αϊντχόβεν όπου εδρεύει, από τους αυτοκινητόδρομους μέχρι τη στέγαση και τη βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου.

Η φυγή των Shell και Unilever

Έρευνα του Reuters σε ολλανδικές εταιρείες blue-chip αυτό το μήνα διαπίστωσε ότι περισσότερες από δώδεκα από αυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός των Κάτω Χωρών.

Πολλοί παραπονέθηκαν ότι, αφού τα λαϊκιστικά κόμματα σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εθνικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, το κοινοβούλιο προωθούσε πολιτικές χωρίς να εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Οι συνομιλίες για μια νέα δεξιά κυβέρνηση σέρνονται, αναγκάζοντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να δράσει.

Εκτός από τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, οι εταιρείες αντιδρούν σε έναν νέο φόρο στις επαναγορές μετοχών, σε περιορισμούς στη δυνατότητα φορολογικής έκπτωσης των επενδύσεων και διαμαρτύρονται ότι η πολιτική είναι υπερβολικά απρόβλεπτη.

Η Shell  και η Unilever , μετέφεραν τα κεντρικά τους γραφεία στο Λονδίνο, αφού η ολλανδική κυβέρνηση το 2018 αναγκάστηκε να αθετήσει την υπόσχεσή της να καταργήσει τον φόρο παρακράτησης μερισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή