Στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα σε κοινοπραξία συνεταιρισμών (!) ετοιμάζεται να «χτυπήσει» επενδυτικά ο Απόστολος Ταμβακάκης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο επιχειρηματίας και επικεφαλής του EOS Capital Partners δρομολογεί την εξαγορά της ΑΛ.Μ.ΜΕ. μέσω της Agrifreda.

Εμφιαλωμένο νερό: Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης και Καραμούζης εξαγοράζουν ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ

Η συμφωνία, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προβλέπει την απόκτηση του 85% της AΛ.Μ.ΜΕ ενώ η Agrifreda δεσμεύεται να απορροφά την παραγωγή των συνεταιρισμών για τα επόμενα 15 χρόνια, εξασφαλίζοντας τους παραγωγούς και τη βιωσιμότητα της εταιρείας των συνεταιριστών.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Είναι η πρώτη φορά που συνεταιριστές συμπράττουν με ιδιώτες επενδυτές. Το νέο σχήμα φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα», σημειώνουν πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως το αντικείμενο της ΑΛ.Μ.ΜΕ. είναι απόλυτα συμπληρωματικό με αυτό της Agrifreda (μεταποίηση και επεξεργασία κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών) και αναμένεται να μεγαλώσει το αποτύπωμά της στις καλλιεργήσιμες γαίες, με την προσθήκη του ροδάκινου καθιστώντας την τον σημαντικότερο παίκτη στην Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όπως λένε, θα ενισχύσει και το εξαγωγικό της αποτύπωμα, αφού είναι η ΑΛ.Μ.ΜΕ είναι προσανατολισμένη πλήρως στις εξαγωγές. Συνολικά, με την προσθήκη της ΑΛ.Μ.ΜΕ η Agrifreda θα εμφανίζει περίπου 100 εκατ. ευρώ (από 58 εκατ. ευρώ σήμερα) και EBITDA περίπου 12 με 13 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ σήμερα.

Ποια είναι η ΑΛ.Μ.ΜΕ

Στα σχέδια του EOS είναι ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της παραγωγικής μονάδας που διαθέτει η ΑΛ.Μ.ΜΕ. ενώ θα εξεταστεί και η επέκταση σε νέες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται και η εξόφληση οφειλών και η άρση εγγυήσεων που έχουν οι συνεταιρισμοί στην εταιρεία διαχείρισης δανείων PQH για οφειλές στην πρώην Αγροτική Τράπεζα. Οι τελικές υπογραφές υπολογίζεται να μπουν μέχρι τέλος του μήνα, μόλις ολοκληρωθούν κάποια διαδικαστικά θέματα.

Η ΑΛ.Μ.ΜΕ είναι κοινοπραξία των συνεταιρισμών, Α.Σ «ΝΕΟΣ»ΑΛΙΑΚΜΩΝ, Α.Σ ΜΕΣΗΣ, Α.Σ ΜΕΛΙΚΗΣ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων από το 1927 και έχουν περίπου 2.000 μέλη και καλλιεργούμενες εκτάσεις άνω των 38.000 στρεμμάτων.

Οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται στην καρδιά του νομού Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία ενώ τα τελευταία 30 χρόνια επενδύουν διαρκώς στην συσκευασία φρέσκων φρούτων όπως ροδάκινα, νεκταρίνια ακτινίδια, κεράσι, μήλα.

Η σύμπραξη με Θεοδωρόπουλο – Καραμούζη…

Ο Απόστολος Ταμβακάκης επενδυτικά δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στον κλάδο των τροφίμων. Είχε προηγηθεί η είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού με την απόκτηση της «Μεντεκίδης» (νερά ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ) σε συνεργασία με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το Fund SMERC του Νίκου Καραμούζη. Νωρίτερα πάλι από κοινού με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο είχε μπει μετοχικά στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ και στην Eurocatering (περισσότερο γνωστή από τις σαλάτες Φρεσκούλης).

…και το νέο fund με δύναμη πυρός 250 εκατ. ευρώ

Συνολικά το fund EOS έχει ολοκληρώσει 11 επενδύσεις ενώ ετοιμάζει και δυο… exit (αποεπενδύσεις) μέσα στο 2024. Πολύ σύντομα, όπως λένε έγκυρες πηγές θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκέντρωσης των κεφαλαίων για την σύσταση του δεύτερου fund, αφού το πρώτο ολοκλήρωσε τον κύκλο του.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η εμβέλεια του νέου fund να διευρυνθεί και να ακουμπήσει και εταιρείες που εμφανίζουν τζίρο 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή, αφού πλέον στόχος είναι οι εταιρείες αυτές να σταθούν επάξια στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις