Τον τρόπο εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ από του χρόνου περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, από του χρόνου και έπειτα, κάθε κράτος μέλος θα ορίζει τον δείκτη δαπανών, διασφαλίζοντας ότι «στο τέλος το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά», σημειώνοντας ότι το σημείο – «κλειδί» θα είναι το πόσο θα δαπανούμε για να μειώνεται σταθερά το χρέος. Σε σχέση με τους στόχους, αυτοί θα καταγράφονται σε ένα λογαριασμό ελέγχου.

Χατζηδάκης: Κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών – Πότε έρχεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός «Καλύτερη εκτέλεση θα αφήνει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη. Αν έχουμε αύξση πρωτογενών δαπανών 2% και τελικά είναι 1,5% θα απομείνει ένα 0,5% να το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, επισήμανε ότι μια χειρότερη εκτέλεση θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη, αναφέροντας «Το βρίσκεις μπροστά σου, σε περίπτωση υπέρβασης 0,3% για κάθε έτος ή 0,6% συνολικά, μπαίνεις σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος».

Ακόμη, ο ίδιος εξήγησε ότι «Αν ένα έτος έχουμε παραπάνω έσοδα, δε θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιράζουμε σε παροχές. Αν έχουμε λιγότερα δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε δαπάνες», προσθέτοντας ότι ο στόχος θα είναι να «Αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών η οποία λειτουργεί πληθωριστικά», καθότι «Κρατάμε τα περισσεύματα για τις δύσκολες χρονιές για να μην υπάρξει πίεση στους πολίτες».

Έλλειμμα και χρέος

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε ση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, τα κράτη με χρέος πάνω από 90%, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνουν μείωση 1%. «Είμαστε αρκετά παραπάνω και θα πάμε αρκετά παραπάνω», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα κράτη με δημόσιο χρέος μεταξύ 60% και 90%, θα πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κατ’ ελάχιστο 0,5%.

Αναφορικά με τα ελλείμματα, τα νέα όρια θέτουν τον πήχη στο 1,5% κατ’ έτος. Όπως τόνισε: «Το 2023 ήμασταν στο 2,3%. Το 2024 θα είμαστε στο 1,3% άρα κάτω από το όριο».

Προϋπολογισμοί 4ετίας

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα 4ετούς διάρκειας  διαρθωρικά προγράμματα που θα πρέπει να εκπονεί η κάθε χώρα, με τη δυνατότητα για επιπλέον 3 έτη, της οποίας δεν πρόκειται να κάνει χρήση η Ελλάδα, όπως συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο ίδιος «όταν θα υποβάλουμε το σχέδιο μας δεν θα ζητήσουμε παράταση, είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τους στόχους μας». Σημειώνεται πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν συμφωνηθεί αλλά απομένει η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναμένεται όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στα τέλη του Απριλίου.

Αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο και θα αποτελέσει τη βάση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, ενώ όπως είπε ο υπουργός υπάρχουν συζητήσεις στην ΕΕ για την υποβολή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με δυνατότητα παράτασης αν το ζητήσει κάποιο κράτος-μέλος. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρέπει να κατατεθεί αυτό τον μήνα πρόγραμμα σταθερότητας με βάση το τωρινό πλαίσιο μια «μάλλον τυπική και νομική υποχρεώση», όπως είπε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ρήτρες διαφυγής που προβλέπονται.  «Με το νέο πλαίσιο δευρύνενται οι προσωρινές παρεκκλίσεις για αποφυγή της ύφεσης» και εφαρμόζεται νέα ειδική εθνική ρήτρα όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετικές περιστάσεις.

Η εξαίρεση των επενδύσεων στην Άμυνα

Ειδική μνεία έκανε και στην ευελιξία που θα υπάρχει στις αμυντικές δαπάνες, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός. «Εάν ένα κράτος έχει υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες στην Άμυνα (όχι για παράδειγμα αύξηση της μισθοδοσίας στις ένπλες δυνάμεις)  δε θα λαμβάνεται στην ένταξη ή μη σε διαδικασία υπερβολικού ελελίμματος».

Τέλος, σημείωσε ότι η καταγραφή των αναβαλλόμενων τόκων στο δημόσιο χρέος της ελλάδας το 2033 που φτάνει τα 25 δις. ευρώ δε θα ληφθεί υπόψη σε ό,τι αφορά τους νέους δημοσιονοιμκούς κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία