Η ανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε την Παρασκευή από τη ζώνη των 1370 μονάδων του Γενικού Δείκτη, συνεχίστηκε με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα. Το βλέμμα στρέφεται στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ.

Τα οποία θα επηρεάσουν -έως έναν βαθμό- τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την επικείμενη απόφαση μείωσης επιτοκίων.

Και με τη σειρά τους, θα επηρεάσουν και τις διαθέσεις των επενδυτών.

Στην παρούσα φάση, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, όμως η ανάληψη ρίσκου μικραίνει, διότι θόλωσε η εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια.

Εξου και η πλαγιοπτωτική κίνηση των τελευταίων πολλών ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και παγκοσμίως.

Υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι τα Χρηματιστήρια των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Αγγλίας, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ινδίας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το momentum.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή από νωρίς αναχαιτίστηκαν και οι τελευταίες πωλήσεις εν είδει ρευστοποίησεων/κατοχύρωσης θέσεων, τραβώντας όπως όλοι θυμόμαστε τον Δείκτη να κλείσει με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Αμβλύνοντας παράλληλα και τις εβδομαδιαίες απώλειες, που ήταν και οι μεγαλύτερες εντός του 2024.

Στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, οι αγοραστές επικράτησαν και πάλι, αν και με μέτρια ένταση.

Με άλλα λόγια, οι διστακτικές (επανα)τοποθετήσεις συνεχίστηκαν, τραβώντας τόσο τον Δείκτη όσο και μια γκάμα μετοχών υψηλότερα.

Και το δίλημμα γεννάται: πόσα καύσιμα έχουμε ακόμη;

Θεωρητικά, η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης είναι μεγαλύτερη, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Κι αυτό διότι κανένας παράγοντας που θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο, και που εξ αρχής εφερε τις αποτιμήσεις έως εδώ δεν έχει αλλάξει.

Ούτε έχει εμφανιστεί κάποιος νεός, επιβαρυντικός. Οι τιμές ενέργειας παραμένουν μια πρόκληση, και ιδιαίτερα αγχώνει η αυξητική τάση των τιμών του πετρελαίου (σε υψηλά έτους) που θα “ενοχλήσει” και τα δεδομένα πληθωρισμού, όμως πάντα θα υπάρχουν τέτοιου είδους αναταράξεις.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό ταμπλό, εξαιρετική ήταν η συμπεριφορά πολλών δεικτοβαρών μετοχών (και όχι μόνο), με έμφαση σε ΕΤΕ (απαράμιλλη ανθεκτικότητα για τόσο επιθετικό χαρτί), ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, CENER, ΔΕΗ, TITC, ΑΡΑΙΓ, ενώ απέχουμε για άλλη μια φορά από ΟΤΕ, ΒΙΟ και ΕΛΧΑ, με τις 2 τελευταίες να απογοήτευσαν οικτρά, όντας “άδειες” καθόλη την πλαγιοπτωτική κίνηση.

Το επίπεδο των 1390 του ΓΔ τιμήθηκε ενδοσυνεδριακά δίδοντας δεύτερο σήμα αγοράς, αποτελώντας και το βραχυπρόθεσμο στοπ. Ο δρόμος για τις 1425 είναι ανοιχτός.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.