Ο κόσμος ζητά περισσότερους υδραυλικούς και η γενιά Ζ τρέχει να δηλώσει διαθέσιμη.

Τα εξειδικευμένα επαγγέλματα, τα οποία εδώ και καιρό πλήττονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, προσελκύουν πλέον τη νεότερη γενιά εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η αύξηση των αμοιβών και οι νέες τεχνολογίες σε τομείς χειρωνακτικής εργασίας δίνουν στα επαγγέλματα του εμπορίου ένα νέο πρόσωπο, βοηθώντας τα να αποβάλουν την εικόνα της βρόμικης, χαμηλού κόστους εργασίας και αυτό ενισχύεται με την αμφιβολία της απόδοσης των σπουδών, των οποίων το κόστος ολοένα και αυξάνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τεράστια αύξηση στις εγγραφές σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στην Αμερική, με την παράλληλη μείωση στις εγγραφές σε κολέγια και πανεπιστήμια. Οι τάξεις των φοιτητών που σπουδάζουν κατασκευαστικά επαγγέλματα αυξήθηκαν κατά 23% από το 2018 έως σήμερα, σύμφωνα με το National Student Clearinghouse.

«Είναι μια πραγματικά έξυπνη διαδρομή για τα παιδιά που θέλουν να εργαστούν και δεν θέλουν να πάνε στο κολέγιο», λέει ο 20χρονος Tanner Burgess μιλώντας στη Wall Street Journal.

Αν και αρχικά είχε σκεφτεί ότι θα πήγαινε στο κολέγιο, ο δρόμος αυτός άρχισε να φαίνεται λιγότερο ελκυστικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν είδε τους γονείς του —και οι δύο εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας— να κοιτάζουν τους υπολογιστές τους όλη μέρα και συνειδητοποίησε ότι δεν του άρεσε η ιδέα να περάσει τη ζωή του καθισμένος μπροστά σε μια οθόνη.

«Υπάρχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης»

Αφού άρχισε την αναζήτηση πάνω στα εξειδικευμένα επαγγέλματα, κατέληξε στη συγκόλληση μετάλλων. «Νόμιζα ότι ήταν ωραίο γιατί είχε πολλή φωτιά», λέει ο Burgess, ο οποίος τώρα βοηθάει στην εγκατάσταση σωλήνων για ένα νέο νοσοκομείο στο Σαν Ντιέγκο.

Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει πως προτιμά τις επαγγελματικές σχολές που παρέχουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Η ασφαλής πορεία του επαγγέλματος και η προοπτική σταθερά αυξανόμενων αποδοχών ήταν φυσικά ένα από τα χαρακτηριστικά που το έκαναν ελκυστικότερο στα μάτια του 20χρονου, ο οποίος λέει ότι αναμένει μετά από πέντε χρόνια να λαμβάνει ένα 6ψήφιο ετήσιο εισόδημα.

«Αισθάνομαι καλά στο τέλος της ημέρας… και υπάρχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης», συμπληρώνει.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η έλλειψη ειδικευμένων τεχνιτών, η οποία προκαλείται καθώς οι προηγούμενες γενιές ηλεκτρολόγων και υδραυλικών συνταξιοδοτούνται, ανεβάζει το κόστος της εργασίας, όπως διαπίστωσαν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν προβεί σε επισκευές και ανακαινίσεις των σπιτιών τους.

Η ζήτηση για επαγγελματική μαθητεία, η οποία επιτρέπει στους σπουδαστές να συνδυάζουν την εργασιακή εμπειρία με ένα πρόγραμμα σπουδών που συχνά πληρώνεται από τους εργοδότες, έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Σε μια έρευνα της εταιρείας λογισμικού Jobber που διεξήχθη πέρυσι σε άτομα λυκείου και κολεγιακής ηλικίας, το 75% δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν για επαγγελματικές σχολές που προσφέρουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

Ο φόβος της τεχνητής νοημοσύνης

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει πολλούς νέους να βλέπουν διαφορετικά την έννοια της καριέρας. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα της Jobber δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η δουλειά ενός τεχνίτη προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια συγκριτικά με αυτήν ενός υπαλλήλου γραφείου.

«Για να είμαι ειλικρινής μου πήρε λίγο χρόνο για να το καταλάβω» λέει η μητέρα του Burgess, Lisa Hopkins, η οποία σπούδασε θέατρο και ιστορία της τέχνης.

Δεν είχε ποτέ μεγάλη επαφή με το εμπόριο, αλλά λέει ότι είναι ενθουσιασμένη που ο γιος της βρήκε κάτι που αγαπάει με καλές προοπτικές. Όπως αποκαλύπτει σκέφτεται ήδη μέχρι τα 24 έτη του να αγοράσει ένα σπίτι.

Θέμα ποιότητας, όχι ποσότητας

Στην εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Lantern Energy, στο Glastonbury του Conn, ο CEO Peter Callan λέει ότι τον τελευταίο χρόνο, είδε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας τεχνικού, οι οποίοι είχαν σπουδάσει στο κολέγιο και αποφάσισαν ότι αυτό δεν ήταν τελικά γι’ αυτούς. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που λαμβάνει η εταιρεία έχει περίπου τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτές τις ημέρες, η πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία δεν είναι η έλλειψη εργαζομένων, αλλά η εύρεση ποιοτικών εργαζομένων. Οι σημερινοί υποψήφιοι τείνουν να παρουσιάζουν λιγότερες κοινωνικές δεξιότητες, όπως επικοινωνιακές, και υψηλότερη εναλλαγή σε σχέση με τους προκατόχους τους, λέει.

Η Ashley Brown, υπεύθυνη προσλήψεων στη Rust Belt Recruiting με έδρα το Οχάιο, λέει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει γίνει ευκολότερη η πλήρωση ρόλων όπως οι μηχανολόγοι, οι ηλεκτροσυγκολλητές και ορισμένοι τεχνικοί συντήρησης.

«Η προσφορά συμβαδίζει με τη ζήτηση» εξηγεί.

Προς το παρόν, λέει η Brown, πιο δύσκολο είναι να καλυφθούν θέσεις εργασίας ειδικευμένων επαγγελματιών που απαιτούν πτυχία κολεγίου —για παράδειγμα μηχανικοί ελέγχου, ένας ρόλος που απαιτεί γνώσεις παραγωγής, καθώς και δεξιότητες προγραμματισμού ρομποτικής— μαζί με πλούσια πρακτική εμπειρία.

«Υπάρχουν φοιτητές που βγαίνουν με πτυχία διοίκησης επιχειρήσεων και θέλουν να ασχοληθούν με τη διαχείριση εγκαταστάσεων», λέει. «Αλλά οι άνθρωποι που θα προσλάβουμε [σε πολλές περιπτώσεις] είναι αυτοί που έχουν εργαστεί 20 χρόνια και γνωρίζουν ήδη τα πάντα για την επιχείρηση».

Κάποιοι από τη γενιά Z λένε ότι τους ελκύουν τα εξειδικευμένα επαγγέλματα λόγω των επιχειρηματικών τους δυνατοτήτων. Ο 19χρονος Colby Dell φοιτά σε επαγγελματική σχολή για την επισκευή αυτοκινήτων, με σχέδια να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία.

«Πάντα πίστευα ότι ήταν ένα χόμπι», λέει για την αγάπη του για τα αυτοκίνητα. «Κοιτάζοντας αυτές τις επαγγελματικές σχολές, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα όνειρο που θα μπορούσα πραγματικά να ακολουθήσω».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive