Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφύγει να μείνει πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού, υποστήριξε το μέλος της ΕΚΤ, Φρανσουά  Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που είναι στις αρχές Ιουνίου εκτός μιας μεγάλης έκπληξης, θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια, επειδή τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία στη ζώνη του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη.

Ερωτηθείς εάν η τράπεζα έχασε την ευκαιρία να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση του Απριλίου, ο Βιλερουά απάντησε: «Ο Απρίλιος ανήκει στο παρελθόν. Είχαμε μια έντονη συζήτηση».

Επιτόκια: Χάνεται το στοίχημα της μείωσης στις ΗΠΑ – Γιατί μπορεί να κερδηθεί στην Ευρώπη [γραφήματα]

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι να δράσουμε πολύ νωρίς και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ανέβει ξανά και αυτό θα ήταν κίνδυνος», συνέχισε. «Αλλά ο δεύτερος κίνδυνος θα ήταν να βρεθούμε πίσω από την καμπύλη και να πληρώσουμε πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Μιλώντας στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Βιλερουά είπε ότι είναι καιρός να μειωθούν τα επιτόκια για να αποφευχθεί η πτώση πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού.

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας τονίζουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων είναι κοντά, με την ίδια την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να έχει ήδη σημάνει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του κόστους δανεισμού «σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα» αποκλείοντας τυχόν μεγάλα σοκ.

«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», είπε η Λαγκάρντ στο CNBC την Τρίτη.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Για ορισμένα μέλη του κύριου οργάνου λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, η μεγαλύτερη απειλή για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι η έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ξεχώρισε την Τετάρτη τις συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας εν μέσω εντάσεων Ιράν-Ισραήλ ως τον μοναδικό σημαντικότερο παράγοντα όσον αφορά τον αγώνα της Ευρώπης να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, για παράδειγμα, θα αποτελούσε «μεγάλο, μεγάλο σοκ».

Τα σχόλια του Χόλτσμαν απηχούσαν την άποψη του πολιτικού διαμορφωτή της ΕΚΤ Όλι Ρεν, ο οποίος την Τρίτη είπε ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο εξαρτάται από την πτώση του πληθωρισμού όπως αναμενέται, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη νομισματική πολιτική πηγάζουν από τις εντάσεις Ιράν-Ισραήλ και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή — αλλά υπάρχουν «ακόμα κάποιες επιφυλάξεις», λέει ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Γιοαχίμ Νάγκελ, μιλώντας επίσης στο CNBC είπε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο φαινόταν όλο και πιο πιθανή , αλλά προειδοποίησε ότι ορισμένα τμήματα των εισερχόμενων στοιχείων για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να φαίνονται υψηλότερα από το επιθυμητό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας