Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη πρώτου τριμήνου της Barclays, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,55 δισ. στερλίνες, έναντι εκτιμήσεων για 1,29 δισ. στερλίνες.

Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων, μειώθηκαν κατά 12% στα 2,28 δισεκατομμύρια λίρες από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, καθώς η τράπεζα ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα εκτεταμένα σχέδια ανανέωσης.

Extreme makeover στην Barclays: «Σπάει» στα… πέντε και μοιράζει 10 δισ. στους μετόχους

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της βρετανικής τράπεζας:

  • Τα έσοδα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο ήταν 6,95 δισεκατομμύρια £, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Οι χρεώσεις απομείωσης πιστώσεων ήταν £513 εκατομμύρια, έναντι £524 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.
  • Ο δείκτης κεφαλαίου της πρώτης βαθμίδας μετοχών (CET1), ένας δείκτης μέτρησης της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της τράπεζας ήταν 13,5%, από 13,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Η συνολική απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) ήταν 12,3%.

Υπενθυμίζεται ότι η Barclays ανέφερε καθαρή ζημία 111 εκατομμυρίων λιρών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 λόγω μιας επιχειρησιακής ανανέωσης που είχε σχεδιαστεί για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Αυτό περιελάμβανε πλήγμα 900 εκατομμυρίων λιρών από διαρθρωτικά μέτρα περικοπής του κόστους, τα οποία η τράπεζα είπε ότι αναμενόταν να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ακαθάριστου κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων λιρών το 2024, με αναμενόμενη περίοδο απόσβεσης μικρότερη των δύο ετών.

Το σχέδιο είχε ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της σε πέντε λειτουργικά τμήματα, διαχωρίζοντας την εταιρική και την επενδυτική τράπεζα: Barclays UK, Barclays UK Corporate Bank, Barclays Private Bank and Wealth Management, Barclays Investment Bank και Barclays US Consumer Bank.

Η τράπεζα δεσμεύτηκε επίσης να επιστρέψει 10 δισεκατομμύρια λίρες στους μετόχους μεταξύ 2024 και 2026 μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Αλλαγές στην ηγεσία

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης η Barclays ανανεώνει ορισμένες από τις θέσεις της ανώτατης διοίκησης. Ο Adeel Khan διορίστηκε μοναδικός επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων αγορών, ενώ ο πρώην συνεπικεφαλής του Stephen Dainton γίνεται πρόεδρος της Barclays Bank Plc και επικεφαλής της διαχείρισης επενδυτικών τραπεζών. Ο Cathal Deasy και ο Taylor Wright θα συνεχίσουν τους σημερινούς τους ρόλους ως συνεπικεφαλής των τραπεζών.

Ο Vim Maru είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays UK και ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του ρόλου, ο Matt Hammerstein, είναι πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής εταιρικής τράπεζας. Ο Hammerstein αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για τη δημόσια πολιτική και την εταιρική ευθύνη από τη Sasha Wiggins, η οποία είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τραπεζικής και της διαχείρισης περιουσίας.

Ο Venkatakrishnan επανεξετάζει τη στρατηγική της τράπεζας τους τελευταίους μήνες και επιδιώκει να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τα σχέδια για την τράπεζα.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι θα επιβαρυνθεί με χρεώσεις το τέταρτο τρίμηνο που συνδέονται με τις προσπάθειές της να μειώσει το κόστος. Αυτές οι επιβαρύνσεις έφτασαν τα 927 εκατομμύρια £ κατά την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων 188 εκατομμυρίων λιρών δαπανών που συνδέονται με τη δικαιώματος του αριθμού προσωπικού στην εταιρική και την επενδυτική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση