Μόλις μία πτωτική συνεδρίαση κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε με τη σημερινή του άνοδο να την αναιρέσει, με τη βοήθεια του τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος παρέμεινε και σήμερα στην καρδιά των εταιρικών εξελίξεων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σημάδια κόπωσης, πλησίον αλλά κάτω από τις 1.450 μονάδες

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 1.454,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.438,80 μονάδων (+0,25%) και 1.455,09 μονάδων (+1,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 149,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,1 εκατ. τεμάχια αξίας 22,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,26% στις 3.543,86 μονάδες, ενώ στο +1,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.349,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,53% στις 1.268,96 μονάδες.

Καθόλα θετική αυτή η εβδομάδα για το ΧΑ, το οποίο κατέγραψε σημαντικά κέρδη και απομακρύνθηκε από τις κρίσιμες στηρίξεις που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 4,48%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 4,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +7,57%.

Καύσιμα από επιχειρηματικές συμφωνίες και… “voladeality”

Με deal ξεκίνησε και τελείωσε η εβδομάδα η οποία επεφύλαξε μεγάλες συγκινήσεις στους επενδυτές, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η εξαγορά της Ε-Net με σημαντικό υπερτίμημα έδωσε ισχυρό έναυσμα θετικής αναθεώρησης στον κλάδο πληροφορικής παρασύροντας και το υπόλοιπο ταμπλό στην πορεία προς νέα υψηλά 13 ετών.

Η κινητικότητα δεν εξαντλήθηκε στον κλάδο της πληροφορικής καθώς στο ξεκίνημα της εβδομάδας ανακοινώθηκε η απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Reggeborgh στην REDS από την Ελλάκτωρ και στρατηγική είσοδος επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό κεφάλαιο στης Doppler.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο χώρο της ενέργειας σε ΑΠΕ και συμβατικές μορφές παραγωγής, στον κλάδο διαχείρισης αποβλήτων, τις μεταφορές και τα logistics. Η φημολογία εμπλέκει πλέον μεγαλύτερο αριθμό εταιριών σε αυτές τις ζυμώσεις γεγονός που αντανακλάται εμφατικά και στο ταμπλό.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπέρασε το κατώφλι των 100 δις ευρώ για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2009 και καθοδηγείται πλέον από προσδοκίες επιχειρηματικών συμφωνιών και φυσικά τα αποτελέσματα κερδοφορίας από τα οποία η αγορά αρχίζει να λαμβάνει απτά αισιόδοξα δείγματα γραφής και για την φετινή χρήση.

Ολοκληρώνονται την ερχόμενη Μ. Τρίτη οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του 2023 με λίγες σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τερνα Ενεργειακή, ΑΒΑΞ, (29/04) Ιατρικό Αθηνών και Interlife. Στο 61% των εισηγμένων εταιριών που έχουν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής αποτελέσματα τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα καθαρά κέρδη οδεύουν προς νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 1% αντίστοιχα.

Τα πρώτα ακούσματα από τα μεγέθη του α’ τριμήνου ήταν υποστηρικτικά με Μυτιληναίο και Σαράντη να έχουν βάλει τις βάσεις για μια νέα χρονιά ρεκόρ στις επιδόσεις τους. Οι τράπεζες θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα ανοίγοντας τον τραπεζικό κύκλο των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς (30/04) όσο και η Εθνική Τράπεζα (01/05) αναμένεται να δείξουν ένα ικανοποιητικό σετ κερδοφορίας στο οποίο τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η μικρή μείωση των εσόδων από τόκους κα προμήθειες, η μικρή μονοψήφια αύξηση στο λειτουργικό κόστος και ο χαμηλός δείκτης πιστωτικών προβλέψεων.

Πέρα από την κερδοφορία και την απόδοση των κεφαλαίων το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο μέρισμα, την πιστωτική επέκταση και την εξέλιξη των καθυστερήσεων. Αποτελέσματα α’ τριμήνου περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα και από τις εταιρίες Entersoft, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (29/04) και την Mermeren Kombinat (30/04) αλλά και την επισκόπηση πωλήσεων α’ τριμήνου της Coca Cola HBC το πρωί της Μ. Τρίτης (30/04).

Τεχνική εικόνα

Τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια. Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών για την ανοδική διαφυγή της αγοράς με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενη συνεδρίαση.

Η ένταση της ανόδου άφησε εκκρεμότητες στην περιοχή 1.420-1.424 ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη. Οι ταλαντωτές παρά την ισχυρή άνοδο βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση ως τις 1.510 μονάδες με αυξημένο βαθμό λάθους καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών όσο και σε δυναμική δείχνει ότι η υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωσης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Quest σημείωσε άλμα 8,70%, με τον Ελλάκτωρ να ακολουθεί με το δικό του +3,15%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Τιτάν, Λάμδα και Βιοχάλκο και άνω του 1% σε Εθνική, Σαράντη, Coca Cola, Eurobank, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Alpha Bank.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Autohellas, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Jumbo, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ η Aegean ήταν η μοναδική στον FTSE 25 που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, στο -0,98%,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες