Δουλειά και μετά τη σύνταξη για έναν στους τέσσερις Ελληνες προβλέπει η επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ (Ageing Report 2024).

Ηδη καταγράφεται στη χώρα μας έκρηξη των αιτήσεων των εργαζόμενων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα – με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου – που λαμβάνουν από τις αρχές του 2024 τη σύνταξή τους στο ακέραιο και όχι το 70% που λάμβαναν έως το τέλος του 2023, ενώ υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων ηλικίας 65-74 ετών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 8,6% το 2022 σε 23,3% το 2070.

Όπου φύγει, φύγει από την εργασία… Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για συντάξεις

Αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό προβλέπεται:

Για τους εργαζομένους ηλικίας 55-64 ετών (από 57,4% το 2022, σε 78,2% το 2070).

Για τους εργαζομένους ηλικίας 65-74 ετών (από 9,3% το 2022, σε 24,3% το 2070).

Επίσης, ενώ το 2022 ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων είναι 39 (για κάθε 100 εργαζομένους υπάρχουν 39 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών), το 2050 ο δείκτης εξάρτησης θα είναι 74,4 και θα πέσει στο 60 το 2070.

70.000 εργάζονται

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ πλησιάζει τις 70.000 ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων που έχουν δηλώσει έως τώρα την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, λαμβάνουν από τις αρχές του 2024 τη σύνταξή τους στο ακέραιο και όχι το 70% που λάμβαναν έως το τέλος του 2023, ενώ υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους.

Τονίζεται ότι ο απασχολούμενος συνταξιούχος πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php), στην οποία δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική υπηρεσία δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχου, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης, αλλά και η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας. Επίσης, από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται  αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Premium έκδοση ΤΑΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS
Tax |

Ταμειακές και POS: Υποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης

Παράταση έως τις 31/10/2024 μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση του ταμειακού τους συστήματος με τα μέσα πληρωμών, η οποία ωστόσο δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τις προδιαγραφές

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες
Tax |

Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

O συμβολαιογράφος, που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, θα μπορει να προβαλει τα δικαιώματα επί ακινήτων του αποβιώσαντος και να εκδίδει ψηφιακα το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.