Η xAI, η startup τεχνητής νοημοσύνης του Ίλον Μασκ, κατάφερε να συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα γύρο χρηματοδότησης της Series B.

Αυτός ο γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών σημαντικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia Capital και Andreessen Horowitz, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της σε blog την Κυριακή.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του chatbot της xAI, Grok, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει και να χρησιμοποιεί δεδομένα από διάφορες εταιρείες του Μασκ, όπως η Tesla, η SpaceX, η Neuralink και η Boring Company. Αυτή η ενσωμάτωση στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Grok, ωφελώντας δυνητικά έργα όπως τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα της Tesla και το ανθρωποειδές ρομπότ, Optimus.

Super computer

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ίλον Μασκ δήλωσε πρόσφατα σε επενδυτές ότι η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή για να τροφοδοτήσει την επόμενη έκδοση του AI chatbot Grok.

Ο Μασκ δήλωσε ότι θέλει να θέσει σε λειτουργία τον υπερυπολογιστή μέχρι το φθινόπωρο του 2025, προσθέτοντας ότι η xAI θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Oracle για την ανάπτυξη του τεράστιου υπολογιστή.

Όταν ολοκληρωθούν οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) H100 της Nvidia, θα είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε το The Information επικαλούμενο τον Μασκ, σε μια παρουσίαση που έκανε σε επενδυτές τον Μάιο.

Τα τσιπ H100 της Nvidia κυριαρχούν στην αγορά για κέντρα δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθεί λόγω της υψηλής ζήτησης.

Ο Μασκ ίδρυσε πέρυσι την xAI ως αντίπαλο δέος της OpenAI. Να σημειωθεί πως ο Μασκ ήταν επίσης συνιδρυτής του OpenAI.

Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ δήλωσε ότι η εκπαίδευση του μοντέλου Grok 2 χρειάστηκε περίπου 20.000 Nvidia H100 GPUs, προσθέτοντας ότι το μοντέλο Grok 3 θα απαιτήσει 100.000 αντίστοιχα τσιπ.

Οι προκλήσεις

Η κλίμακα της επιχειρούμενης άντλησης κεφαλαίων αντανακλά το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης – μοντέλα που παράγουν κείμενο, εικόνες και κώδικα σε δευτερόλεπτα – η οποία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ, τεράστιες ποσότητες δεδομένων και προηγμένα τσιπ.

Η ανταγωνίστρια OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει συγκεντρώσει περίπου 13 δισ. δολάρια μόνο από τη Microsoft. Άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Anthropic και η Cohere έχουν επίσης συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και οι κορυφαίοι όμιλοι επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Αγορά smartphone: Ανάκαμψη στις πωλήσεις μετά από 12 μήνες πτώσης στην Ευρώπη
Τεχνολογία |

Ανακάμπτουν μετά από 12 μήνες τα smartphones - Στροφή στα πιο ακριβά μοντέλα

Η ανάπτυξη... επέστρεψε λόγω της χαλάρωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και την έναρξη ενός κύκλου ανανέωσης συσκευών Android, για συσκευές που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας