Η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να ενημερώσει καλύτερα το κοινό πώς οι οικονομικές συνθήκες θα επηρεάσουν τις μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις, υποστήριξε η πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, τονίζοντας ότι οι λιτές ανακοινώσεις δεν αποτελούν πάντα σοφή επιλογή.

Μιλώντας στο Τόκιο την Τρίτη, η Μέστερ πρότεινε δύο βασικές αλλαγές: την προσθήκη περισσότερων λέξεων στη δήλωση πολιτικής της Fed μετά τη συνεδρίαση – για να περιγράψει πώς οι αξιωματούχοι αξιολογούν τις οικονομικές εξελίξεις και τους πιθανούς κινδύνους για τις προοπτικές – και περισσότερες λεπτομέρειες στην τριμηνιαία περίληψη των οικονομικών προβλέψεων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής .

«Οι βελτιώσεις στην επικοινωνία θα καταστήσουν τη νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική σε κανονικούς καιρούς και θα βελτιώσουν επίσης την αποτελεσματικότητα των μη συμβατικών εργαλείων πολιτικής, όπως η προοπτική καθοδήγησης, σε έκτακτους καιρούς», τόνισε σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Τζέφερσον (Fed): Η κεντρική τράπεζα πρέπει να επικοινωνεί με σαφήνεια

Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, που ψηφίζει στην επιτροπή καθορισμού πολιτικής της Fed φέτος, είπε ότι αναμένει από τους αξιωματούχους να εξετάσουν τον  τρόπο επικοινωνίας, ως μέρος της πενταετούς αναθεώρησης του πλαισίου πολιτικής τους που θα ξεκινήσει προς τα τέλη του 2024. Η ίδια πάντως αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο για τις προοπτικές για την οικονομία ή τα επιτόκια.

Το λακωνίζειν δεν εστί φιλοσοφείν

Η Μέστερ είπε ότι οι ολοένα και πιο σύντομες δηλώσεις πολιτικής, ενώ συχνά θεωρούνται ως αρετή, μπορεί επίσης να είναι προβληματικές καθώς κάθε λέξη αποκτά πρόσθετη σημασία. Μπορούν επίσης να δυσκολέψουν το κοινό να δει τη σχέση μεταξύ των οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών αποφάσεων.

Είπε ότι θα ήταν καλύτερο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να «πάρουν τον έλεγχο της αφήγησης» και να χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις για να περιγράψουν πώς οι οικονομικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει τις προοπτικές και τους πιθανούς κινδύνους για αυτήν την προοπτική.

Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους κινδύνους «θα έδινε στους συμμετέχοντες στην αγορά και στο ευρύ κοινό μια καλύτερη αίσθηση της ενδεχόμενης, εξαρτώμενης από δεδομένα φύσης της χάραξης πολιτικής και θα ενίσχυε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας στο ότι μια αλλαγή πολιτικής θα θεωρηθεί λιγότερο ως παραβίαση της υπόσχεσης». είπε.

Η Μέστερ είπε επίσης ότι η ανάλυση σεναρίων –ή η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά σενάρια θα οδηγούσαν σε διαφορετικές ενέργειες πολιτικής– θα πρέπει επίσης να αποτελέσει τυπικό μέρος της επικοινωνίας της Fed.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους όπως η σημερινή όπου τα υποκείμενα διαρθρωτικά στοιχεία της οικονομίας μπορεί να έχουν αλλάξει», διευκρίνισε.

Η Μέστερ θα παραιτηθεί από τον ρόλο της ως πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ τον Ιούνιο, όταν λήξει η θητεία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή