Συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στα  ζητήματα των πληρωμών των Ελλήνων αγροτών, την αποφασιστικότητα του υπουργείου για πλήρη εξυγίανση του συστήματος πληρωμών με ταχύτατα βήματα και την απόλυτη προσαρμογή του στους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας.

Τσιάρας: Νέες και μεγάλες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα

Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, είχε επίσης συναντήσεις με την Κύπρια Επίτροπο Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου καθώς και με τους ομολόγους τους της Φινλανδίας Sari Essayah, της Πορτογαλίας José Manuel Fernandes, της Τσεχίας Marek Vyborny, της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Ουγγαρίας István Nagy, της Ιρλανδίας Charlie McConalogue και της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Τσιάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Κλιματική κρίση και αποζημιώσεις

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου σε παρέμβασή του για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική κρίση στην αγροτική παραγωγή ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε όσα βίωσε η χώρα μας με τις καταστροφές στη Θεσσαλία, και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα, με σκοπό την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη γεωργία. «Η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη και ευέλικτη διαχείριση, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέσα από νέες επενδύσεις σε υποδομές, με τεχνολογίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που είναι απαραίτητες για το μέλλον του αγροτικού τομέα», τόνισε.

Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Ο Έλληνας υπουργός επαίνεσε τη βελγική Προεδρία για τις πρωτοβουλίες της στον αγροτικό τομέα προς έναν κοινό στόχο. τη στήριξη του γεωργικού τομέα, την επιβίωση και ευημερία του, με επίκεντρο τους γεωργούς. Και τόνισε ότι «ένας βιώσιμος και ανθεκτικός γεωργικός τομέας συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και αυτονομία της Ένωσης και παράλληλα αποτελεί μέρος της λύσης για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στα ζητήματα αλιείας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην τήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες, καθώς, ενώ οι υποχρεώσεις των Κρατών Μελών είναι πολύ αυστηρές, δεν ισχύει το ίδιο για αυτές τις χώρες με τις οποίες ωστόσο μοιραζόμαστε τα ίδια αλιευτικά αποθέματα.

Διατροφική επισήμανση αλλά με σωστή αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η χώρα μας στηρίζει κάθε δράση που ενισχύει την ασφάλεια των τροφίμων, τη διαφάνεια και την προστασία των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε υπέρ της χρήσης ενός συστήματος διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο πεδίο της συσκευασίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές. Τόνισε ωστόσο ότι, το Nutri-Score δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και επηρεάζει τις επιλογές τους μέσα από μια ελλιπή και υπεραπλουστευμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση, θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην υγεία των καταναλωτών έναντι του κέρδους και παράλληλα οφείλει να ενημερώνει σωστά τους πολίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας