Στις τρανταχτές αδυναμίες της ΕΕ που ολοένα και διευρύνουν την απόσταση μεταξύ Βρυξελλών – πολιτών, στάθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και CEO της Iντρακάτ, κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Economist «Αnnual Economist Government Roundtable», που διεξάγεται στην Αθήνα.
Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Άλμα του κύκλου εργασιών στα 2,5 δισ. για το 2026 και μπαράζ εξαγορών
«Υποφέραμε στην Ελλάδα, και άλλα Brexit αν οι Βρυξέλλες δεν καταλάβουν τον μέσο Ευρωπαίο»
«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έκανε τους πολίτες να υποφέρουν, ήμασταν μόνοι, καταφέραμε ωστόσο να αποφύγουμε τα χειρότερα, η χώρα άλλαξε, ανακάμψαμε από την καταστροφή επειδή οι πολίτες δέχτηκαν ουσιαστικά να υποφέρουν, η ΕΕ έχει πολλά προβλήματα, υπάρχει μία βαθιά δυσαρμονία μεταξύ της ατζέντας των Βρυξελλών και της ατζέντας του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Πολλές φορές αυτή η δυσαρμονία φέρνει σκεπτικισμό και στρέφει τους πολίτες να αναζητήσουν λύσεις στα άκρα, αν δεν μιλήσουν οι Βρυξέλλες στον μέσο Ευρωπαίο πρέπει να καταλάβουν πως θα έχουμε και άλλα Brexit άλλων κρατών από την ΕΕ, όχι απλά ευρωσκεπτικισμό. Μιλάμε συνεχώς για τεχνητή νοημοσύνη αλλά δεν επενδύουμε σε αυτή στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ μας ξεπέρασαν», ανέφερε.
«Η ΕΕ δεν προστατεύει επαρκώς την οικονομία της, δεν έχει γίνει μία πραγματική ομοσπονδιακή ένωση, η Ελλάδα έμεινε μόνη της στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πρέπει να αποφασίσουμε ποιον χαρακτήρα Ευρώπης θέλουμε, ποια θέλει να είναι η Ευρώπη, είναι ανάγκη να επανεφεύρει τον χαρακτήρα της. Τα παραδείγματα των δύο πολέμων είναι ενδεικτικά της αδυναμίας της Ευρώπης στο παγκόσμιο στερέωμα, η Ευρώπη επίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Κίνα. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της, να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να αποκτήσει ξανά τον ηγετικό της ρόλο που έχει χάσει, κανένα κράτος της ΕΕ δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέρχονται από τις Βρυξέλλες οι οποίες πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη μίας κοινής αγοράς και στην οικοδόμηση μίας ομοσπονδιακής ένωσης, το πρόβλημα δεν είναι ενός κράτους αλλά συνολικά της Ευρώπης», επεσήμανε.
«Μιλάμε για 50 χρόνια για τη μετανάστευση αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε μία κοινή λύση», ανέφερε.
Κρούγκμαν: «Επιστροφή στον 19ο αιώνα με Τραμπ»
Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν που συμμετείχε στο πάνελ στάθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η παγκοσμιοποίηση αλλά και στους κινδύνους που ελλοχεύει ενδεχόμενη επανεκλογή του Τράμπ. «Ο κόσμος δεν είναι επίπεδος, η παγκοσμιοποίηση έχει πολλά προβλήματα, τίθενται συνεχώς εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο, οι μηχανισμοί που είχαμε βρει για να απαλύνουμε προβλήματα και ανησυχίες δεν λειτουργούν σωστά πλέον. Το ερώτημα για την Ευρώπη είναι πόσο ανώμαλη θα είναι η προσγείωση σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αν ο Τραμπ νικήσει στις ΗΠΑ το ρολόι θα γυρίσει στον 19ο αιώνα, ο ρόλος των ΗΠΑ παγκοσμίως θα αμφισβητηθεί, oι προστατευτικές πολιτικές αυξάνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την Κίνα αυξάνεται για ΕΕ και ΗΠΑ, η Αμερική πρέπει να αναλάβει επιτέλους ηγετική δράση για την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την μείωση των εκπομπών CO2, επείγει να αναλάβουμε δράση για να σώσουμε τον πλανήτη», επεσήμανε δίνοντας έμφαση, μέσα σε ένα εύφλεκτο πολεμικό τοπίο παγκοσμίως, και στην προστασία της εθνικής ασφάλειας. Εστίασε στους κινδύνους από μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. «Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η παραγωγή στρατηγικών αγαθών. Πρέπει η Δύση και η Ευρώπη να κινηθούν συντεταγμένα στην οικονομία, την κλιματική αλλαγή και την εθνική ασφάλεια, πρέπει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος δίνοντας τις κατάλληλες λύσεις και απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών που μόνο ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να παρέχει», τόνισε.
Ο Πολ Κρούγκμαν και ο Αλέξανδρος Εξάρχου (από αριστερά προς τα δεξιά)
Latest News
Φρένο στις αυξήσεις των ενοικίων - Η απόφαση Θεοδωρικάκου για τις εμπορικές μισθώσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ικανοποίησε το αίτημα των εμπόρων για τα ενοίκια στα επαγγελματικά ακίνητα
Κέρδη 213,7 εκατ. σε 1,5 χρόνο για το Υπερταμείο - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Πώς κινήθηκαν οι οι θυγατρικές στις οποίες άλλαξε διοίκηση
Θεοδωρικάκος: Κάνουμε πράξη ένα νέο πιο παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία
Εθνική αναγκαιότητα και εθνική πολιτική να ενισχυθούν βιομηχανία, μεταποίηση και εξαγωγές
Πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις
Το μεταφορικό ισοδύναμο ανέρχεται στα 25,9 εκατ. ευρώ και αφορά στις μετακινήσεις επιβατών από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους
Κομισιόν: Η Ελλάδα στις 8 χώρες της ΕΕ που ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε χωρίς επιφυλάξεις
Ο ελληνικός προϋπολογισμός θεωρείται πως συμμορφώνεται πλήρως προς τις δημοσιονομικές συστάσεις και τα όρια ανώτατων δαπανών
Υπερταμείο: Ερχεται νέο Επενδυτικό Ταμείο - Στο ΧΑ ο ΟΚΑΑ, «πακέτο» σε ιδιώτες τα 22 αεροδρόμια
Ο CEO Γρηγόρης Δημητριάδης παρουσίασε τους στοχους του Υπερταμείου 2025 – 2027 – Υποψήφιος και για την νέα διοίκηση
Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο [πίνακες]
Ποιοι είδη διατροφής είναι φθηνότερα - Σημαντική αύξηση των τιμών στην ένδυση
Αρχίζει την Τετάρτη στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό - Την Κυριακή η ψηφοφορία
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Στουρνάρας: Αναχρονιστική η διάκριση «αριστερά – δεξιά» – Πολιτική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις
«Στις σύγχρονες δημοκρατίες, η κρίσιμη διαφορά βρίσκεται μεταξύ φιλελεύθερων και λαϊκίστικων πολιτικών», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας
«Οι αγορές ομολόγων έχουν λάβει το μήνυμα» - Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Capital Link Forum
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για ένα νέο ορόσημο: την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς»