
Οι πιλοτές αποτελούσαν μέχρι και πριν από δύο χρόνια μια ανοιχτή πληγή που προκαλούσε εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των ενοίκων των παλιών πολυκατοικιών (σ.σ.: αυτών δηλαδή που χτίστηκαν τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και τις αρχές του ’90).
Τίθεται έτσι το ερώτημα: τι άλλαξε από τότε; Πλέον, έπειτα από σχετική ρύθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές των πολυκατοικιών ενσωματώνονται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών. Μάλιστα, με βάση αυτή τη ρύθμιση λύθηκε και το χρόνιο ιδιοκτησιακό θέμα, με τις μεταβιβάσεις και τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Ακίνητα: Οι ξένοι προτιμούν νότια προάστια οι Έλληνες κέντρο Αθήνας
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά την προαναφερόμενη ρύθμιση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που αφορά τις πιλοτές.
Για όλους αυτούς, «ΤΑ ΝΕΑ», με τη βοήθεια της ΠΟΜΙΔΑ, παρουσιάζουν μέσα από 10 ερωτήσεις – απαντήσεις, όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις πιλοτές, ώστε η εξασφάλιση μιας θέσης στάθμευσης να πάψει (όπου δεν έχει πάψει) να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας.
Τι προβλέπεται με τους χώρους στάθμευσης στις πιλοτές;
Οι χώροι στάθμευσης που βρίσκονται στο ανοικτό τμήμα της πιλοτής συνήθως ανήκουν έγκυρα κατ’ αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, θεωρούνται παρακολουθήματα των ιδιοκτησιών αυτών, και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χωριστής ιδιοκτησίας.
Τι ισχύει με τις κλειστές θέσεις του ισογείου;
Οι κλειστές θέσεις του ισογείου και οι θέσεις του υπογείου είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες χωρίς κανέναν περιορισμό.
Μπορεί να νομιμοποιηθούν αυτοί οι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης;
Χώροι στάθμευσης στην πιλοτή που έχουν δημιουργηθεί με νόμιμα μεταγραμμένα συμβόλαια με χιλιοστά επί του οικοπέδου μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν πλήρως.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Σημαίνει πως μπορούν και να μεταγραφούν, είτε μεταβιβαζόμενες αποκλειστικά και μόνον προς άλλο ιδιοκτήτη χώρου οριζόντιας ιδιοκτησίας κύριας χρήσης μέσα στην ίδια πολυκατοικία, είτε με «προσκόλληση» σε χώρο κύριας χρήσης του ίδιου ιδιοκτήτη.
Η «δικαιολογία» της αποκλειστικότητας;
Για να μην εισέρχονται στην πολυκατοικία τρίτα πρόσωπα, άσχετα με αυτήν και δημιουργούνται προστριβές ή και έκνομες ενέργειες εις βάρος των κατοίκων της και των περιουσιών τους.
Δηλαδή τι μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας που έχει εμπράγματο δικαίωμα σε ανοιχτή θέση στάθμευσης στην πιλοτή της ίδιας πολυκατοικίας;
Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας – χώρου κυρίας χρήσης πολυκατοικίας που έχει εμπράγματο δικαίωμα σε ανοικτή θέση στάθμευσης στην πιλοτή της ίδιας πολυκατοικίας – που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία – μπορεί να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πιλοτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης.
Τι άλλο μπορεί να κάνει;
Εκτός από τα προαναφερόμενα, μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πιλοτή.
Και τι γίνεται με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες;
Σε αυτήν την περίπτωση, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.
Τι μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να μετατρέψει έναν ανοιχτό χώρο στην πιλοτή σε παρακολούθημα;
Ο ιδιοκτήτης της οριζοντίου ιδιοκτησίας – χώρου κυρίας χρήσης προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πιλοτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία το ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πιλοτή.
Τι ισχύει για τον ιδιοκτήτη στον οποίο μεταβιβάστηκε και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί ανοιχτής θέσης;
Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας (χώρου κυρίας χρήσης πολυκατοικίας), στον οποίο μεταβιβάστηκε και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί ανοικτής θέσης στάθμευσης στην πιλοτή ή θέσης στον ακάλυπτο χώρο της ίδιας πολυκατοικίας, στην οποία θέση, σύμφωνα με την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας ή τον κανονισμό της πολυκατοικίας, έχει συσταθεί αυτοτελές δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία – χώρο κυρίας χρήσης της πολυκατοικίας, προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να αντιστοιχίσει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης της πιλοτής ή του ακάλυπτου χώρου ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κυρίας χρήσης.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς