
Στα 16 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό δέσμευσης για τις ενισχύσεις που θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ ως αποζημίωση για απώλειες της παραγωγής μήλων σε εννιά περιφερειακές ενότητες.
Ειδικότερα, με την ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που αφορά μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας και Φλώρινας, των οποίων η καλλιέργεια της μηλιάς παρουσίασε μείωση παραγωγής, κατά το έτος 2023, ως άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Η παραγωγή ζημιώθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με την ΚΥΑ ΕΔΩ
Τα κατώτατα όρια ζημιών
Τα κατώτατα όρια ζημιών, πέρα από τα οποία είναι δυνατό να χορηγηθούν ενισχύσεις, καθορίζονται ως εξής:
– Όταν η ζημιά επέρχεται στη γεωργική παραγωγή, το σχετικό κατώτατο όριο απωλειών 30%, καθορίζεται στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής (Περιφερειακή Ενότητα),με βάση τη μέση παραγωγή του συγκεκριμένου είδους κατά το εν λόγω έτος, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών.
-Επιπλέον βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεων είναι η μείωση της παραγωγής, που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, να φθάνει ένα κατώτατο όριο30% των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι καλλιέργειες, ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) που ζημιώθηκαν, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% σε επίπεδο ΠΕ και μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της παρούσας:
Κατηγορίες ενισχύσεων
Το παρόν πρόγραμμα αφορά μόνο τις ενισχύσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής για την καλλιέργεια της μηλιάς των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας,και Φλώρινας, της καλλιεργητικής περιόδου 2023, βάσει του παραπάνω πίνακα, των οποίων η παραγωγή ζημιώθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στο στάδιο του λήθαργου των οφθαλμών και η μη επαρκής συσσώρευση αριθμού μονάδων ψύχους επέδρασαν στην ποιότητα των ανθέων και είχαν ως συνέπεια μειωμένη καρπόδεση και αυξημένη καρπόπτωση για την καλλιέργεια της μηλιάς που επιδεινώθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που ακολούθησαν κατά τη γονιμοποίηση και ιδιαίτερα στο κρίσιμο στάδιο της επικονίασης.
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την απώλεια της παραγωγής το έτος 2023 που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο του δυσμενούς κλιματικού φαινομένου που μπορεί να εξομοιωθεί με θεομηνία, όπως εκτιμώνται από δημόσια αρχή, από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα αναγνωρισμένο από τη χορηγούσα αρχή ή από ασφαλιστική επιχείρηση.
Οι καλλιέργειες βρίσκονταν σε στάδιο, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ.
Οι παραγωγοί, των οποίων η αναμενόμενη παραγωγή των εκμεταλλεύσεων τους ζημιώθηκε σε ποσοστό κατ’ είδος 30% και πάνω, δικαιούνται κρατική ενίσχυση το ύψος της οποίας ορίζεται σε ποσοστό μέχρι το 50% της Αξίας της Απωλεσθείσας Παραγωγής, μειούμενη για τη φυτική παραγωγή, ανάλογα με τη δυναμικότητα του Φυτικού Κεφαλαίου.
Από το ποσοστό ζημιάς θα αφαιρείται το 20%, που αποτελεί το ποσοστό ζημιάς που δεν ενισχύεται και το υπόλοιπο θα πολλαπλασιάζεται με το 50% της αξίας της απωλεσθείσας παραγωγής. Η Απωλεσθείσα Παραγωγή ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης απόδοσης της περιόδου αναφοράς επί την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου, μείον την πραγματική απόδοση του έτους ζημιάς, επί τη μέση τιμή για το έτος αυτό. Δηλαδή η Αξία της Απωλεσθείσας Παραγωγής θα προσδιορίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο:
ΑΑΠ = ΜΑΠΑ Χ ΜΤΠΑ – ΑΕΖ Χ ΜΤΕΖ
Όπου:
ΑΑΠ = Αξία Απωλεσθείσας Παραγωγής ΜΑΠΑ = Μέση Απόδοση Περιόδου Αναφοράς (αποδόσεις τριετίας πριν τη ζημιά 2020, 2021,2022)
ΜΤΠΑ = Μέση Τιμή ίδιας Περιόδου Αναφοράς ΑΕΖ = Απόδοση Έτους Ζημιάς 2023 = Μέση Απόδοση Περιόδου Αναφοράς χ ποσοστό ζημιάς ΜΤΕΖ = Μέση Τιμή Έτους Ζημιάς 2023 Οι τιμές και οι αποδόσεις του έτους ζημιάς και της περιόδου αναφοράς προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, όπως αυτά διαβιβάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση