Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για τη μεγάλη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχουν ενταθεί, τροφοδοτώντας εικασίες για την επίδραση μιας αδύναμης αμερικανικής οικονομίας για την Ευρώπη, ενώ αρνητικά επέδρασαν και τα στοιχεία από τη γερμανική οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,72% και έκλεισε στις 549,82 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 8.739 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,47% στις 24.008 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,58% στις 7.864 μονάδες.
Στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η EasyJet υποχώρησε κατά 3%, καθώς ανέφερε ζημιές για το πρώτο εξάμηνο του έτους χρήσης της, αλλά δήλωσε πως οι τρέχουσες κρατήσεις δείχνουν ότι θα πετύχει τους στόχους για το ετήσιο κέρδος.
Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε προ φόρων ζημία ύψους 394 εκατ. λιρών, έναντι ζημίας 350 εκατ. λιρών την ίδια περίοδο το 2024.
Οι ανησυχίες εντάθηκαν καθώς έγινε γνωστό ότι ο όγκος των δανείων για τη χρηματοδότηση κτιρίων γραφείων μειώθηκε απότομα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με την τραπεζική ένωση VDP της Γερμανίας, σε μια δυσοίωνη ένδειξη για τον τομέα ακινήτων της χώρας, ο οποίος αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες.
Ο γερμανικός κλάδος ακινήτων άρχισε να δέχεται πλήγμα το 2022, με τα γραφεία να δέχονται ιδιαίτερη πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, που κατέστησαν τον δανεισμό ακριβότερο, και της εξ αποστάσεως εργασίας που έγινε πιο διαδεδομένη. Αυτό οδήγησε σε πτώση των τιμών και στην πτώχευση ορισμένων εταιρειών του κλάδου.
Επίσης, η κυβέρνηση της Βρετανίας ξεκίνησε το νέο οικονομικό έτος με δανεισμό υψηλότερο των προβλέψεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και στην υπουργό Οικονομικών Rachel Reeves δεν υποχωρούν, ενόψει της μεγάλης αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών.
Το καθαρό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε σε 20,155 δισ. λίρες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Office for National Statistics.
Οι μακροοικονομικές ειδήσεις
Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία μειώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με κοινή προκαταρκτική έκθεση των S&P Global και Hamburg Commercial Bank (HCOB). Ο Δείκτης Σύνθετου PMI ανήλθε στις 48,6 μονάδες, μειωμένος από το 50,1 που καταγράφηκε τον Απρίλιο και σημειώνοντας χαμηλό πέντε μηνών.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI κατέρρευσε στο 47,2, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών, ενώ ο Δείκτης Παραγωγής PMI της Γερμανίας μειώθηκε στο 51,5 τον Μάιο. Ο Δείκτης Παραγωγής PMI ήταν 48,8, παρουσιάζοντας ελαφρά βελτίωση από το 48,4 που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 μηνών.
Από την άλλη, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία συνέχισε να βελτιώνεται τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε από το 86,9 τον Απρίλιο στο 87,5, σημειώνοντας ιδιαίτερη άνοδο στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου.
Ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης μειώθηκε κατά 0,3 μονάδες από τον Απρίλιο στο 86,1, ενώ ο δείκτης προσδοκιών κέρδισε 1,5 μονάδες, φτάνοντας το 88,9.
Τέλος, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά τη δραστηριότητα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας στην περιοχή, ανήλθε στο 49,5 τον Μάιο, εισερχόμενος σε περιοχή συρρίκνωσης και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύθηκε από τις S&P Global και Hamburg Commercial Bank (HCOB).
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη η διόρθωση στην αγορά – Έμεινε σε επαφή με τα πολυετή υψηλά
Με απώλειες, αλλά χωρίς να χάσει την επαφή του με τις 1.830 μονάδες, έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βρήκε σημαντικές στηρίξεις κόντρα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώθηκαν και σήμερα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 1.828,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.819,88 μονάδων (-0,87%) και 1.836,51 μονάδων (+0,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 197,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια αξίας 21,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 4.551,61 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.696,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,94% στις 1.784,90 μονάδες.