Πάουελ: Θα παραμείνω ως κυβερνήτης στη Fed

«Σκοπεύω να διατηρήσω χαμηλό προφίλ ως κυβερνήτης» υπογράμμισε ο Πάουελ

Πάουελ: Θα παραμείνω ως κυβερνήτης στη Fed

Θα παραμείνει ως κυβερνήτης στη Fed  «για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί», διατηρώντας όμως χαμηλό προφίλ δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Σκοπεύω να διατηρήσω χαμηλό προφίλ ως κυβερνήτης. Υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.»

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ανησυχία του, όσον αφορά την απόφασή του να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο προς το παρόν, αφορά τη «σειρά νομικών επιθέσεων» εναντίον της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Φοβάμαι ότι αυτές οι επιθέσεις πλήττουν τον θεσμό και θέτουν σε κίνδυνο αυτό που έχει πραγματικά σημασία για το κοινό, δηλαδή τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πολιτικοί παράγοντες.»

Ενώ σχεδίαζε να αποσυρθεί μετά τη θητεία του, είπε ότι οι ενέργειες των τελευταίων τριών περίπου μηνών δεν του άφησαν «καμία άλλη επιλογή από το να παραμείνει».

Χαρακτήρισε την κριτική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντί ​​του «άνευ προηγουμένου» και τις επιθέσεις κατά της κεντρικής τράπεζας «παράνομες».

Σημείωσε ότι θα φύγει «όταν κρίνω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.» Εξήγησε ότι θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί πραγματικά η έρευνα για την ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων της κεντρικής τράπεζας με «διαφάνεια και οριστικότητα».

Η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Πάουελ, η οποία εξέταζε την ανακαίνιση και τις δηλώσεις του στο Κογκρέσο πέρυσι σχετικά με το έργο, έγινε το τελευταίο σημείο ανάφλεξης. 

Τόνισε ότι οι νομικές επιθέσεις εναντίον της κεντρικής τράπεζας είναι σφοδρό πλήγμα στο θεσμό και θέτουν σε κίνδυνο της ανεξαρτησία της Fed.

Ανέφερε ότι η Fed «αναγκάζεται να προσφύγει» στα δικαστήρια για να επιβάλει την «ικανότητα χάραξης νομισματικής πολιτικής χωρίς πολιτικές επιρροές».

«Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό. Και μέχρι στιγμής έχουμε επιτύχει. Αλλά αυτό δεν έχει τελειώσει. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.»

Συγχαρητήρια στον Γουόρς

Πριν ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, ο Πάουελ συνεχάρη τον Γουόρς για την έγκριση της υποψηφιότητάς του από την Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας το πρωί της Τετάρτης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς η διαδικασία συνεχίζεται», είπε.

Τόνισε αυτό που αποκάλεσε ως «θεμελιώδη σκοπό» της Fed.

«Αυτός ο θεσμός είναι ανθεκτικός, ικανός και στελεχώνεται από επαγγελματίες με εξαιρετικό ταλέντο και αφοσίωση. Ήταν τιμή μου να υπηρετώ μαζί με τόσους σπουδαίους δημόσιους λειτουργούς στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλο το Federal Reserve System»

Σε καλή θέση η Fed

Επιστρέφοντας στην οικονομία ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική αλλά ο πληθωρισμός αρχίζει να ενισχύεται καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα.

Η Fed είναι σε καλή θέση για να «περιμένει και να δει» πώς οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τον δομικό πληθωρισμό, εξήγησε.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στον δομικό πληθωρισμό απάντησε ότι «αυτές οι προοπτικές είναι πραγματικές… Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

«Βραχυπρόθεσμα, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα αυξήσουν τον συνολικό πληθωρισμό» σημείωσε. «Πέρα από αυτό, το εύρος και η διάρκεια των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομία παραμένουν ασαφή».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 6% την Τετάρτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα, καθώς οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν τροφοδότησαν τις ανησυχίες των επενδυτών για παρατεταμένη διαταραχή στην προσφορά στη Μέση Ανατολή.

Ο Πάουελ ότι η πολιτική στάση της Fed βρίσκεται «στο ανώτερο όριο της ουδέτερης ή ίσως ελαφρώς περιοριστικής».

«Ευτυχώς, βρισκόμαστε σε καλή θέση για να περιμένουμε και να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν».

Οι δασμοί

Η μετακύλιση των δασμών αναμένεται σύντομα, δήλωσε ο Πάουελ Όταν ρωτήθηκε πώς έχουν αλλάξει οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, ιδίως όσον αφορά τις αλλαγές στις τιμές λόγω των δασμών, ο Πάουελ απάντησε: «Για πολύ καιρό εργαζόμασταν στην υπόθεση ότι οι δασμοί θα οδηγούσαν σε μια εφάπαξ αύξηση των τιμών και ότι αυτό θα εξαφανιζόταν με την πάροδο του χρόνου», είπε. «Και ήρθε η ώρα να συμβεί αυτό. Ξέρετε, πραγματικά αναμένουμε ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα δύο τρίμηνα».

Οι διαφωνίες

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες που σημειώθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση εξήγησε ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί κάποιοι τάχθηκαν κατά της μεροληψίας για χαλάρωση δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Τρεις αξιωματούχοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τη μείωση των επιτοκίων και ψήφισαν κατά αυτού που θεωρούν ότι η Fed διατηρεί μια μεροληψία για μείωση των επιτοκίων.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι δεν βλέπει τους διαφωνούντες να πιέζουν για αυξήσεις επιτοκίων. Όσον αφορά τις διαφωνίες, είπε ότι «οι άνθρωποι δεν λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων τώρα, αλλά μάλλον το ερώτημα είναι» αν η Fed θα πρέπει να έχει ουδέτερη στάση όσον αφορά τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Οι συνεντεύξεις Τύπου

Μιλώντας για τις συνεντεύξεις Τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας είπε ότι έχουν γίνει κανόνας αλλά «δεν ξέρω» αν πρέπει να παραμείνει έτσι.

Ο Πάουελ άρχισε να δίνει συνεντεύξεις Τύπου μετά από κάθε συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων, αφού τις καθιέρωσε ο πρώην πρόεδρος Μπεν Μπερνάνκι. Στη συνέχεια η Τζάνετ Γιέλεν τις συνέχισε αλλά μόνο τέσσερις φορές το χρόνο.

Ο Κέβιν Γουόρς έχει μιλήσει για την «αλλαγή καθεστώτος» στη Fed, σηματοδοτώντας ότι θα ήθελε να επανεξετάσει ορισμένους από τους τρόπους επικοινωνίας της Fed.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή ήταν η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου της Fed και γι αυτό αποχωρώντας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε δεν θα τα πούμε την επόμενη φορά.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies