Ως… plan B προβάλλει πλέον ο άνθακας για όσες χώρες ήταν εκτεθειμένες στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφότου το Ιράν έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ, διακόπτωντας έτσι τη διέλευση από το θαλάσσιο πέρασμα περίπου του 25% της διεθνούς παραγωγής LNG.
Έτσι, η ζήτηση σε άνθρακα έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα από πολλές χώρες, ιδίως στην Ασία, καθόσον η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και τα κλειστά Στενά «διαιωνίζουν« την ενεργειακή κρίση.
Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει διαταράξει τη μεταφορά LNG από τον Περσικό Κόλπο, μειώνοντας κατά 8% στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές LNG τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Bimco
Άνθρακας: Η «ξεχασμένη» εναλλακτική
Οι παγκόσμιες εισαγωγές άνθρακα τον Μάιο αναμένεται να ξεπεράσουν τους 464.000 τόνους, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης Kpler.
Περιγράφοντας την κατάσταση, η κ. Αγγελική Φράγκου, διευθύνουσα σύμβουλος της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Navios Partners, δήλωσε στους Financial Times ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μετρικό τόνο φυσικού αερίου με δύο τόνους άνθρακα. Ξαφνικά ο άνθρακας, που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει, απέκτησε πλέον τεράστια σημασία».
Η παρατεταμένη διαταραχή στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει πολλές χώρες να στραφούν στην προμήθεια καυσίμων που παράγονται σε άλλες, λιγότερο ασταθείς, περιοχές.
Άμεση επίδραση της αυξημένης ζήτησης σε άνθρακα είναι η εκτίναξη των ναύλων μεταφοράς.
Για παράδειγμα, από την Ινδονησία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα παγκοσμίως, τα ναύλα μεταφοράς έχουν παρουσιάσει αύξηση τον Μάιο από 60 έως 75% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Argus.
Όσον αφορά την Αυστραλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε από 40 ως και 50%, αναφέρουν οι Financial Times.

Η ζήτηση σε Ασία…
Η ενεργειακή «καταιγίδα» επηρεάζει ιδίως τις ασιατικές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται ενεργειακά από τις προμήθειες φυσικού αερίου που μεταφέρονταν από τον Περσικό Κόλπο.
Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), περίπου το 80% του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου που διήλθαν από τα Στενά του Ορμούζ το 2025, προοριζόταν για την Ασία
Σε αυτή τη συγκυρία, στην Ταϊλάνδη έχουν επανεκκινήσει σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ενώ στη Νότια Κορέα η κυβέρνηση ήρε το όριο εποχιακής αξιοποίησης των μονάδων άνθρακα –έφτανε στο 80%–, προκειμένου να μειωθεί προσωρινά η εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Με τη σειρά τους, χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ιαπωνία έχουν επίσης αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα τους τελευταίους δύο μήνες.
Έπειτα, οι αποστολές άνθρακα προς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή ένωση Bimco: Οι χώρες αυτές αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πέραν του φυσικού αερίου, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ζήτηση άνθρακα στην Κίνα έχει επίσης ενισχυθεί από την αυξημένη ζήτηση από τα εργοστάσιά της «μετατροπής άνθρακα σε χημικά», τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πετροχημικών προϊόντων.
…φέρνει άνοδο ναύλων
Καθότι οι μέσες αποστάσεις για τα θαλάσσια φορτία άνθρακα έχουν αυξηθεί για περιοχές όπως η Ιαπωνία και η Ευρώπη, τα ναύλα ακολουθούν μια ανάλογη ανοδική πορεία, όπως αναφέρει ο Filipe Gouveia, διευθυντής ανάλυσης ναυτιλιακών μεταφορών στην Bimco.
Σε αυτό πρέπει να προστεθούν οι περιορισμένες προμήθειες καυσίμων πλοίων: Σύμφωνα με την Argus, αυτός είναι ένας ακόμη βασικός λόγος για τους υψηλότερους ναύλους στη μεταφορά άνθρακα.










































