Μαύρη Παρασκευή κυριολεκτικά για τις διεθνείς αγορές με τον πανικό που έχει προκαλέσει η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα συγκεχυμένα στοιχεία για την υψηλή μεταδοτικότητα της και την κάλυψη της από τα εμβόλια να έχει προκαλέσει συναγερμό. Το… στραβό κλίμα φάνηκε από νωρίς, από τις ασιατικές αγορές, πέρασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου όλοι οι επιμέρους δείκτες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Από το αρνητικό αυτό ρεύμα δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 858,93 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (857,92) σημειώνοντας πτώση 4,45%. Οτζίρος ανέβηκε σημαντικά στα 123,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 62.398.710 μετοχές.

Ο Dow οδηγεί την πτώση…

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει, αυτή την ώρα, βουτιά άνω των 1.000 μονάδων, την μεγαλύτερη για τη φετινή χρονιά και πιο συγκεκριμένα στις 1.037 μονάδες ή -2,90%, στις 34.767 μονάδες. Μεγάλη πτώση και για τον S&P 500 που βρίσκεται στις 4.593 μονάδες μειωμένος κατά 2,29%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 2,22% στις 15.492 μονάδες.

Στους χαμένους της μέρας βρέθηκαν από νωρίς οι μετοχές των τραπεζών αλλά και των ενεργειακών ομίλων, σαν αποτέλεσμα και της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ενώ εύλογα πολύ μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο ευρύτερος ταξιδιωτικός και αεροπορικός κλάδος με τις εταιρείες να ανησυχούν πως τα σχέδια τους για αυξημένα έσοδα, κατά την εορταστική περίοδο, μπορεί να εκτροχιαστούν.

Στον αντίποδα, σε μίνι ράλι επιδίδονται οι μετοχές των εταιρειών των εμβολίων παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο ακόμη το πόσο καλύπτουν την νέα μετάλλαξη. Ενδεικτικά η Moderna καλπάζει στο 22%(!), η μετοχή της Pfizer κερδίζει σχεδόν 7% και της BioNTech πάνω από 18%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σημειώνουν ελεύθερη πτώση με την απόδοση του 10ετούς να χάνει 14 μονάδες βάσης στο 1,495%. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας είχε ανέβει μέχρι το 1,68%. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, που τις προηγούμενες ημέρες είχε ενισχυθεί σημαντικά, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1,13.

Σημειωτέον πως το αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν χθες κλειστό λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών και σήμερα θα κλείσει λίγες ώρες νωρίτερα, στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Ευρώπη: Βάφτηκε κόκκινος ο πίνακας

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με το… αφρικανικό καλημέρα και το κλίμα δεν βελτιώθηκε ούτε με την πάροδο των ωρών, με το σύνολο των αγορών να κλείνει τελικά την εβδομάδα με απώλειες.

Στο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 3,64% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 4,15% στις 15.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 μέτρησε βαριές απώλειες ύψους 4,75% στις 6.739 μονάδες.

Αντιστοίχως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 3,67% στις 464 μονάδες, με τον αεροπορικό και ψυχαγωγικό κλάδο να οδηγεί την πτώση με απώλειες ύψους 8,7%.

Το γενικό sell off επηρέασε δε, ακόμη και την αγορά των crypto, όπου τα κυριότερα κρυπτονομίσματα καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση. Ενδεικτικά το Bitcoin χάνει 7,92% στα 54.315 δολάρια και το Ether 9,75% στα 4.084 δολάρια.

Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο

Το ντόμινο που μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη στις οικονομίες, την παραγωγή, την κατανάλωση, την καθημερινότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφερε πολύ μεγάλη πίεση και στο πετρέλαιο.

Με φόντο την ανάκαμψη των οικονομιών, το πετρέλαιο είχε ανέβει στα ύψη πάνω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την προ ημέρων απόφαση των ΗΠΑ και έτερων μεγάλων οικονομιών να απελευθερώσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων να έχει επιφέρει μόλις μικρή διόρθωση στις τιμές. Τελικά η μετάλλαξη της Μποτσουάνα έφερε το… θαύμα της, με μια γροθιά άνω του 11% στο μαύρο χρυσό.

Συγκεκριμένα, το Brent μετρά θεαματικές απώλειες της τάξεως του 10,58% στα 74,58 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει δραματική πτώση 11,70% στα 69,23 δολάρια.

Κερδισμένος στον αντίποδα ο χρυσός, ο οποίος ανακτώντας τον ξεχασμένο, εσχάτως, ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο βρίσκεται στα 1.797 δολάρια την ουγγιά, με άνοδο 0,73%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street