Η μεγαλύτερη κλιματική απειλή για τον Πρόεδρο Μπάιντεν βρίσκεται στην πίσω αυλή του σπιτιού του. Οι ΗΠΑ διεκδικούν ξανά την παγκόσμια ηγετική τους θέση στο περιβάλλον με μια εικονική συγκέντρωση περίπου 40 ηγετών απ όλο τον κόσμο. Ομως, ο προκάτοχος του Μπάϊντεν, Ντόναλντ Τραμπ, απέδειξε το πόσο γρήγορα μπορούν να αρθούν οι αμερικανικές δεσμεύσεις.

Η κυβέρνηση του τηλεοπτικού αστέρα απέσυρε δεκάδες κανονισμούς που περιόριζαν την μόλυνση του αέρα και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, προστάτευαν υδροβιότοπους και περιόριζαν τις γεωτρήσεις πετρελαίου. Επίσης, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 που υπέγραψαν περίπου 200 χώρες. Η σύνοδος για το κλίμα του Μπάϊντεν, αντίθετα, θα φέρει κοντά τους ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας παρά τις τρέχουσες εντάσεις. Με τη σύνοδο της Γλασκώβης COP26 που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, η Ιαπωνία μόλις αύξησε τη δέσμευσή για μείωση των καυσαερίων και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, θα ακολουθήσουν.

Ο Μπάϊντεν θα δώσει το παράδειγμα σ’ αυτό το μέτωπο ανακοινώνοντας την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι 52% κάτω από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030, διπλασιάζοντας την υπόσχεση του Προέδρου Ομπάμα στη Συμφωνία των Παρισίων. Το πρόσφατο πενταετές σχέδιο του Πεκίνου προβλέπει την κορύφωση της μείωσης των εκπομπών καυσαερίων νωρίτερα.

Δυστυχώς, οι ανταγωνιστές της Αμερικής γνωρίζουν πως μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του 2024 μπορεί να διακόψει ή να αντιστρέψει τις δεσμεύσεις Μπάϊντεν και τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες. Η προσέγγισή του, με τη δημιουργία θέσεων για το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών και αλλού, μπορεί επίσης να αποσυναρμολογηθεί.

Το Κογκρέσσο είναι μια λεωφόρος, αν και δύσκολη, για να αποφευχθεί μια πλήρης μεταστροφή του 2024. Γι’ αυτό η κυβέρνηση Μπάϊντεν εστιάζει στις περιβαλλοντικές προβλέψεις στο πλαίσιο του προγράμματος υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων που προωθεί. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να εξασφαλίσουν παραγωγή μέσω των ανανεώσιμων πηγών και δαπάνες 174 δισ. δολαρίων για την προώθηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σταθμών φόρτισης. Ο Μπάϊντεν επίσης δείχνει να έχει κατανοήσει τον κίνδυνο του 2024. Ενώ οι εκτελεστικές δράσεις του μπορούν να ανατραπούν από έναν άλλο πρόεδρο, η ταχύτητα των δράσεων εξασφαλίζει την ισχύ τους. Μια εβδομάδα αφ’ ότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Πρόεδρος υπέγραψε διατάγματα που επιβάλουν μορατόρια σε νέες άδειες εκμίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακή γη και ανακάλεσε την άδεια για τον αγωγό Keystone XL.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Εταιρείες όπως Citigroup και Amazon.com βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν με νέες κλιματικές πρωτοβουλίες. Στη διάρκεια της περιόδου Τραμπ, μερικές αυτοκινητοβιομηχανίες αρνήθηκαν να τηρήσουν στην χαλάρωση των προτύπων για τα καύσιμα. Ο Μπάϊντεν δεν μπορεί να σταματήσει πλήρως τους διαδόχους του από το να σταματήσουν την πρόοδο στη μάχη για το κλίμα, όμως μπορεί να βάλει πολλά εμπόδια στο δρόμο τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green