Καθησυχαστικός σε σχέση με την ενδεχόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της ύφεσης που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η πανδημία, ήταν ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, μετά την κατάθεση νομοσχεδίου για τον εναρμονισμό διάφορων θεμάτων που αφορούν τις τράπεζες με κοινοτικές οδηγίες, είπε ότι «με βάση όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες, τις τράπεζες, η ενδεχόμενη παρουσία νέων κόκκινων δανείων δεν θα ξεπερνάει, κατ΄ αυτές, τα 4, 5 δισ. ευρώ».

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Ζαββός, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση. «Γιατί; Διότι με τον Ηρακλή έχουμε ήδη μειώσει στην πρώτη φάση 18 μηνών τα κόκκινα δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε πως με την παράταση, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες μέρες πριν, στους επόμενους 18 μήνες και ήδη από αυτή τη χρονιά ορισμένες από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια τους.

Δεν είναι οι τράπεζες μέρος του προβλήματος

Αναφερόμενος γενικότερα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο κ. Ζαββός τόνισε ότι σε αυτή την κρίση της πανδημίας, η οποία έπληξε την ευρωπαϊκή οικονομία, οι τράπεζες δεν είναι το μέρος του προβλήματος. «Το ξέρουμε πολύ καλά και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη κρίση του 2008 – 2009» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν οι τράπεζες αυτή τη φορά δεν είναι μέρος του προβλήματος είναι ακριβώς, γιατί υπήρξαν σημαντικά νομοσχέδια, νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υιοθέτησε και η Ελλάδα, που ενίσχυσαν τον τραπεζικό τομέα και τον έκαναν πολύ ανθεκτικότερο στις κρίσεις» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τον λόγο αυτό, θωρακίζουμε τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα με καλύτερους κανόνες, με καλύτερη εποπτεία, ώστε αυτές οι κρίσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρές. Είναι λίγο πολύ σαν τους σεισμός που ξέρουμε, ότι θα έρχονται κατά καιρούς, γι’ αυτό έχουμε κάνει αντισεισμικές κατασκευές μεγάλης αντοχής. Το ίδιο γίνεται και στο τραπεζικό σύστημα».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η κρίση δεν χτύπησε τις τράπεζες, γιατί υπήρξε μια πολύ σημαντική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με παροχή ρευστότητας σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και μία σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση, η οποία έρχεται με ενωσιακούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΑΑΔΕ: Πώς οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια θα ειδοποιοιούν για παραβάσεις πρατηρίων
Οικονομία |

Άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια για παραβάσεις πρατηρίων

Σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τις αρχές για παραβάσεις σε πρατήριο, το οποίο προμηθεύουν καύσιμα