Ένα κοίτασμα με ορυκτά κρίσιμης σημασίας για πολλούς κλάδους της βιομηχανία ακόμη και για τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες νέας γενιάς) κρύβεται στους Μολάους της Λακωνίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την αξιοποίηση τμήματος (το τμήμα Α’) του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου των Μολάων μέσα από την προκήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η δεύτερη στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του δημοσίου σε έκταση 9,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, με την πρώτη φάση να έχει καταληκτική ημερομηνία την 21η Μαΐου, κατόπιν ανεπίσημου ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν Αυστραλοί επενδυτές. Φέρονται να επιδιώκουν την έρευνα και την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου πολυμεταλλικού κοιτάσματος με αξιοσημείωτη παρουσία ψευδάργυρου, μόλυβδου και καδμίου αλλά και άργυρου.

Η ιστορία του κοιτάσματος και του μεταλλείου κρατά από το 1978 όταν το ΙΓΜΕ τότε (ΕΑΓΜΕ σήμερα) ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες και η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου έγινε το 1985 από την ΜΕΤΒΑ (Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου Α.Ε.) εγκαταλείποντας ωστόσο τις όποιες προσπάθειες το 1990, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των μετάλλων. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών του ΙΓΜΕ τότε έδειχναν αποθέματα 3,3 εκατ. τόνων, μία σοβαρή ένδειξη για αξιοποιήσιμο κοίτασμα.

Ο «Ο.Τ.» απευθύνθηκε στον Δρ. Κωνσταντίνο Λασκαρίδη Διευθυντή της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής του ΕΑΓΜΕ για την ιστορία του μεταλλείου, τη σημασία του κοιτάσματος καθώς και τη χρήση που μπορούν να έχουν τα ορυκτά του.

Ο δρ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡ.: Κύριε Λασκαρίδη, πότε ανακαλύφθηκε το κοίτασμα των Μολάων και ποια είναι τα ορυκτά που περιέχει;

Στην περιοχή αυτή οι έρευνες του Ι.Γ.Μ.Ε. (νυν Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) άρχισαν το 1978 με κοιτασματολογική χαρτογράφηση σε κλίμακα 1:20.000, 1:5.000 και 1:1.000, καθώς και γεωχημική έρευνα (Τμήμα Α΄του επισυναπτόμενου χάρτη). Οι έρευνες συνεχίστηκαν με γεωφυσικές διασκοπήσεις, εργαστηριακές ορυκτολογικές μελέτες των μεταλλοφόρων συγκεντρώσεων και πάνω από 100 γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό συμπαγούς θειούχου μεταλλοφορίας Zn (Ψευδάργυρος) – Ag (Άργυρος) – Pb (Μόλυβδος), το γνωστό ως κοίτασμα Μολάων Λακωνίας.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών εντοπίστηκε κοίτασμα το οποίο:

Ανήκει στην ομάδα των στρωματόμορφων ηφαιστειογενών συμπαγών θειούχων και τα κύρια μεταλλευτικά ορυκτά είναι ο σφαλερίτης, ο σιδηροπυρίτης και ο γαληνίτης με αξιοσημείωτη παρουσία καδμίου και αργύρου. Είναι ένα πολυμεταλλικό κοίτασμα, τύπου Kuroko, με Zn-Pb-Ag-Cd (Ψευδάργυρο – Μόλυβδο – Άργυρο – Κάδμιο).

Το 1985 συντάχθηκε από ομάδα εργασίας του Ι.Γ.Μ.Ε. οικονομοτεχνική προμελέτη αξιολόγησης της μεταλλοφορίας αυτής, με βάση την οποία τα insitu αποθέματα φθάνουν τους 3.300.000 τόνους.

ΕΡ.: Είχε αξιοποιηθεί από προηγούμενο επενδυτή;

Το ΤΜΗΜΑ Α΄ του χάρτη, γιατί στα υπόλοιπα δεν υπήρξαν μισθώσεις, εχε μισθωθεί στην ΜΕΤΒΑ Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου Α.Ε., το 1985, η οποία παραιτήθηκε το 1990. Στη συνέχεια, διεξήχθη διεθνής πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων στην οποία πλειοδότρια αναδείχθηκε η DECADE INTERNATIONAL DEVELOPMENTLTD,  με την οποία όμως δεν συνήφθη σύμβαση μίσθωσης, με ευθύνη της εταιρείας.

ΕΡ.: Ποια η χρήση των ορυκτών του στη βιομηχανία ή σε άλλους κλάδους;

Είναι Ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους: Βιομηχανία(κατασκευή κάθε είδους μεταλλικών εξαρτημάτων, σωλήνες πλαστικών & PVC, φύλλα μολύβδου, βλήματα, σμάλτο, χρώματα), Κατασκευές, Παρασκευή Κραμάτων( για την αυτοκινητοβιομηχανία, για ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, την κατασκευή μουσικών οργάνων, σε αντισκωριακές εφαρμογές ναυσιπλοΐας), Καθημερινότητα (Καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, σαμπουάν , κ.λπ.), Ιατρική – Υγεία, Κοσμήματα, στο Περιβάλλον και τη Γεωργία.

ΕΡ.: Κύριε Λασκαρίδη, η Ε.Ε. διψά… για πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μπαταριών στο πλαίσιο των αποφάσεων της για τη διείσδυση στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Το συγκεκριμένο κοίτασμα και τα ορυκτά του μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη αυτών των αναγκών;

Ναι, μπορούν να υποκαθιστούν άλλα πιο σπάνια ορυκτά, σε μπαταρίες νέας γενιάς, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν την ενέργεια φωτοβολταϊκών πάρκων.

ΕΡ.: Έρευνες δείχνουν ότι ευρύτερα η περιοχή (πέριξ των Μολάων) είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πολύτιμων ορυκτών. Ποια είναι η εικόνα του ΕΑΓΜΕ;

Η προοπτική αξιοποίησης της περιοχής πρέπει να στηρίζεται στην οικονομοτεχνική επαναξιολόγηση του υφιστάμενου μεταλλευτικού δυναμικού των Μολάων, στην διερεύνηση παρουσίας εκμεταλλεύσιμων συγκεντρώσεων In, Ge, Ga (Ινδίου, Γερμανίου, Γαλλίου) οι οποίες εντάσσονται στην ομάδα των Κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών και θεωρούνται κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης