Διπλασιασμό των κερδών της «βλέπει» η κορυφαία στον κόσμο εμπορική ναυτιλιακή AP Moller-Maersk, σαν αποτέλεσμα της εκτόξευσης των ναυτιλιακών δαπανών μετά την πολυήμερη κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Μάλιστα, ο δανέζικος κολοσσός επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της Διώρυγας, τον περασμένο μήνα, όταν το εμπορικό πλοίο Ever Given «σφήνωσε» με αποτέλεσμα το κανάλι να κλείσει για περίπου μία εβδομάδα, για τον ναυτιλιακό κλάδο συνολικά θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά, ίσως και πέρα από αυτή.

Συγκεκριμένα, η Maersk αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της ανεβάζοντας τα προβλεπόμενα κέρδη της στα 9 με 11 δισ. δολάρια για τη φετινή χρονιά, από τα 4,3 με 6,3 δισ. δολάρια που είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της για το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα της εκτοξεύτηκαν στα 12 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση και τα ΕΒΙΤ κέρδη της στα 3,1 δισ. δολάρια, όταν συγκριτικά για το σύνολο του 2020 τα EBIT δεν ξεπέρασαν τα 4,2 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εταιρία, η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα της εξαιρετικής εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος με τα επίπεδα ζήτησης να έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ η κρίση στο Σουέζ αύξησε περαιτέρω το κόστος των ναύλων προς όφελος της ίδιας αλλά και όλων των εταιριών του κλάδου.

Υπολογίζεται πως η παγκόσμια ζήτηση για container, που είναι ενδεικτική για την κίνηση του εμπορίου, έχει ανέβει κατά περίπου 5-7%, γεγονός που καθιστά τη φετινή χρονιά μια από τις καλύτερες για το διεθνές εμπόριο και την ναυτιλία από την μεγάλη κρίση του 2008-09.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εξέλιξη αυτή η μετοχή της Maersk σημείωσε άλμα περίπου 3%, φτάνοντας έως την τιμή ρεκόρ των 15.958 δανέζικων κορόνων στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης. Όμως, θετικές είναι οι προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις μετοχές έτερων κορυφαίων ναυτιλιακών εταιριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή