«Ο συνδυασμός αποθηκευτικών σταθμών με μπαταρίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως ένα ενιαίο έργο (BESS+ RES), αποτελεί λύση κλειδί για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εξ ου και η θέσπιση του Clean Energy Package από την ίδια την ΕΕ». Αυτό τόνισε, o επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στα στρατηγικά της πλάνα την αποθήκευση ενέργειας από μπαταρίες, μιλώντας χθες στο workshop που οργανώθηκε από το ΙΕΝΕ με θέμα την αποθήκευση ενέργειας και τον ρόλο της στη διείσδυση των ΑΠΕ.

Η ENEL, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παγκοσμίως, έχει να παρουσιάσει πληθώρα έργων σε προηγμένες χώρες ανά τον κόσμο. Η εμπειρία και η πρόθεση της εταιρείας για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τα εν λόγω συστήματα, αποτελεί ευκαιρία στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ για τη χώρα. Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με άμεσα οφέλη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, αλλά και για τον τελικό καταναλωτή.

Ο κ. Χαντάβας αναφέρθηκε και σε μία καινοτόμα τεχνολογία, τις Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ). Είναι ο συνδυασμός μπαταριών με μονάδων ΑΠΕ που προσφέρουν ευστάθεια συστήματος με άμεση απόκριση ισχύος, εξαλείφοντας εξ ολοκλήρου το πρόβλημα της μεταβλητότητας των ΑΠΕ. Οι μονάδες αυτές είναι ικανές να παρέχουν γενικότερη ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, συνεισφέροντας στην μείωση των αναγκών για διασυνδέσεις και εισαγωγές ενέργειας, ελαχιστοποιώντας έτσι και το κόστος προμήθειας ενέργειας από το εξωτερικό. Τα εν λόγω συστήματα έχουν μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις υποδομής και έχουν ταχύτατο χρόνο υλοποίησης.

Όπως ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του, «η Enel μπορεί να βοηθήσει με την εμπειρία της την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα καινοτόμο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει άμεσα σε επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια