Μια μικρή ιστορία με διαχρονικά μηνύματα από το μακρινό ’99. Το χρηματιστηριακό ΄99.

Τότε, που τα απανωτά limit up του 8 % που κατέγραφαν σε ημερήσια βάση οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους – όπου βρισκόταν το Χρηματιστήριο – είχαν διαμορφώσει επιλογές και συμπεριφορές… «λούνα παρκ» δηλαδή ενός πάρκου ψυχαγωγίας όπου το ρίσκο της επένδυσης ήταν μια άγνωστη λέξη.

Τότε, που είχαν πέραν από τις «πράσινες» και «γαλάζιες» μετοχές (ακολουθώντας το παράδειγμα των «πράσινων» και «γαλάζιων» καφενείων ανά την επικράτεια) υπήρχαν και οι «ολυμπιακές» μετοχές (προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004). Μέχρι και αμοιβαία κεφάλαια με την επωνυμία «Ολυμπιονίκης».

Στη κατηγορία των «ολυμπιακών» μετοχών συνήθως οι επιτήδειοι κάθε είδους και προέλευσης τοποθετούσαν μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα κέρδιζαν από τα εν εξελίξει ολυμπιακά έργα. Το ποια ήταν η τύχη των εγκαταστάσεων που μας απέμειναν κληρονομιά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες  όπως π.χ το beach volley του Φαλήρου πάνω – κάτω το γνωρίζετε. Όπως επίσης γνωρίζετε ότι αρκετές από τις εταιρείες που οι επιτήδειοι είχαν ανεβάσει πρόσκαιρα στο βάθρο των «Ολυμπιονικών» έχουν βρεθεί στο «χοντροντούλαπο» της Ιστορίας.

Πρόσφατα, άκουσα να χαρακτηρίζονται μετοχές εταιρειών ως μετοχές του Ταμείου Ανάκαμψης και για να είμαι μαζί σας ειλικρινής, τρόμαξα!

Είναι αλήθεια – σε κάθε περίπτωση- ότι το αναπτυξιακό boom που θα πυροδοτήσουν οι πόροι που θα κατευθύνει σε έργα, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις το Ταμείο Ανάκαμψης θα επηρεάσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εκτίμηση αυτή δεν αμφισβητείται, ούτε και μπορεί να αμφισβητηθεί.  Αλλά, από το θετικό αντίκρισμα μέχρι την ομαδοποίηση μετοχών υπάρχει διαφορά. Μεγάλη διαφορά!

Το σίγουρο είναι ένα και μόνο. Το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε με τις επιδοτήσεις- ενισχύσεις, είτε με τα δάνεια, θα έρθει να στηρίξει την ανάπτυξη υφιστάμενων δραστηριοτήτων αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, τα έργα ΣΔΙΤ θα έρθουν στηρίξουν έτι περαιτέρω τους τζίρους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται ήδη στην αγορά και διαθέτουν σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία. Και αυτό γιατί τώρα πέραν όλων των άλλων οι ανάδοχοι των ΣΔΙΤ θα μπορούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να αποκτούν μέσω των τραπεζών πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σημαίνει αυτό; Στην πράξη, μόνον οι επιχειρήσεις με καθαρό κούτελο στις τράπεζες και με έξωθεν καλή μαρτυρία σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα μπορούν να σηκώσουν λεφτά και να προχωρήσουν τα έργα.

Το ίδιο θα συμβεί και με όλες όσες μεγάλους ομίλους έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, ιδιαίτερα στη παραγωγή και διάθεση ενέργειας από ΑΠΕ. Ακόμη περισσότερο οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα σημάνουν την Ανάσταση ενός κλάδου, όπως εκείνος της Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ιδιαίτερα, η συμμετοχή σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού θα σημάνει και την δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες αιχμής.

Τραπεζικοί αλλά και χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η διαφορά από το χρηματιστηριακό ΄99 των εύκολων χαρακτηρισμών και των απατηλών προσδοκιών βρίσκεται στα δεδομένα. Το ελληνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης – το Ελλάδα 2.0- σε αντίθεση με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων (ανάθεση- τρόπος χρηματοδότησης) είναι ένας Μαραθώνιος που απαιτεί ανάληψη ρίσκου και μακροπρόθεσμό προγραμματισμό για τη θέση και το ρόλο των επιχειρήσεων την επομένη από την ολοκλήρωση της αποστολής του Ταμείου το 2026.

Με λίγα λόγια, το κλειδί της ανάγνωσης της νέας πραγματικότητας – πέραν από τα stories που «χτίζονται» και διακινούνται- είναι οι επιλογές των ίδιων των επιχειρήσεων που θα διεκδικήσουν τους πόρους. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά κριτήρια για τους επενδυτές, παλαιούς και νέους, είναι η αποδεδειγμένη εξωστρέφεια μιας εταιρείας π.χ. οι επενδύσεις της στο εξωτερικό, σε μεγάλες αγορές πέραν του Ατλαντικού αλλά και η δυνατότητα τους να μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνοποιημένο ακραία ανταγωνιστικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τέλος, κάπου εκεί, δίπλα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ας κρατηθεί χώρος και για το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Οι επιλογές τους το επόμενο διάστημα ενδέχεται να συμβάλουν στην ενίσχυση κλάδων που βρίσκονται ήδη στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Π.χ ο κλάδος των λιμανιών με νέες εισαγωγές εταιρειών διαχείρισης πέραν των παλαιών ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories