Με ενισχυμένη τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ξεκίνησαν οι επενδυτές στην Ευρώπη στην τελευταία συνεδρίαση μιας πιθανώς ανοδικής εβδομάδας για την παγκόσμια αγορά μετοχών. Την άνοδο των βασικών δεικτών οδηγεί το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όπως οι Deutsche Bank Santander SoGen, BNP Paribas αλλά και της Siemens. Από τα πρώτα λεπτά ξεχώρισαν για την άνοδό τους οι μετοχές της Γερμανίας, καθώς ο DAX ενισχύεται στο πρώτο πεντάλεπτο κατά +1% και αφού δεν υπάρχουν χρηματιστήρια στην περιοχή του ευρώ με απώλειες ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύεται περισσότερο από 0,5%.

Οι επαγγελματίες των χρηματιστηρίων σέβονται την ισχύ του παραδοσιακού κανόνα που θέλει να γράφουν ζημιές τα χαρτοφυλάκια όσων κινούνται κόντρα στις προθέσεις και τους στόχους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Η στάση αυτών, δηλαδή των Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα Ιαπωνίας, αλλά και ο Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας, συμβάλλει συντονισμένα στη διατήρηση χαλαρών πλαισίων για την παγκόσμια ρευστότητα. Με αυτή τους την πολιτική έχουν ήδη επιτύχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Βέβαια στις ΗΠΑ εκτός της νομισματικής στήριξης υπάρχει και η δημοσιονομική, μέσα από το πακέτο του προγράμματος της διοίκησης Μπάιντεν με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να θεωρείται ως εκείνη που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αναπτυγμένες.

Οι εργοδότες των ΗΠΑ πιθανότατα προσέλαβαν σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους τον Απρίλιο όταν έσπευσαν να ανταποκριθούν σε μια αύξηση της ζήτησης, εξαιτίας του ανοίγματος της οικονομίας λόγω της ταχύτατης βελτίωσης της δημόσιας υγείας και της τεράστιας οικονομικής βοήθειας από την κυβέρνηση. Η πάντοτε προσεκτικά παρακολουθούμενη έκθεση απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας σήμερα θα είναι η πρώτη που θα δείξει τον αντίκτυπο του πακέτου ενίσχυσης των πληγέντων εκ της πανδημίας COVID-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάρτιο. Είναι πιθανό να δείξει ότι η οικονομία πάτησε στο δεύτερο τρίμηνο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, θέτοντάς την αποφασιστικά για τις καλύτερες επιδόσεις της σε βάθος σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών φέτος.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters στους οικονομολόγους, οι νέες θέσεις εργασίας, εκτός του αγροτικού τομέα, πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 978.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 916.000 τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις των αγοραίων κυμαίνονται από 656.000 έως και 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Γεγονός που υπογραμμίζει το ενδιαφέρον που έχει για όλους η σημερινή σύνοδος σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικά μετά την ανακοίνωση. Συνεπώς οι συναλλαγές στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια θα λειτουργήσουν σαν προετοιμασία για την αντίδραση όταν δημοσιευτούν τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας σήμερα.

Στη σημερινή πρώτη ώρα των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,52% την περασμένη συνεδρίαση ενισχύεται στο πρώτο τέταρτο κατά +0,32%. Ο DAX εμφάνισε κέρδη +0,92% αφού κέρδισε +0,17% την περασμένη σύνοδο, ο CAC εμφανίζει άνοδο +0,22% με μεταβολή +0,28% την Πέμπτη. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,59% μετά από την άνοδο την προηγούμενη κατά +0,16%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,11% με επίδοση την προηγούμενη +0,13%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που υποχώρησε κατά -0,12% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 +0,48%.

Τι περιμένουμε μέσα στη μέρα

13: 00 Παρουσία της κ. Lagarde και ομιλία για την παγκόσμια οικονομία στο The State of the Union 2021 που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας.
09:00 Γερμανία: Βιομηχανική παραγωγή, (σε μηνιαία και ετήσια βάση για τον Μάρτιο)
09:00 Γερμανία: Εμπορικό ισοζύγιο για τον Μάρτιο
09:45 Γαλλία: Εμπορικό ισοζύγιο, για τον Μάρτιο
09:45 Γαλλία: Νέες θέσεις εργασίας εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης για το πρώτο τρίμηνο
09:45 Γαλλία: Βιομηχανική παραγωγή (σε μηνιαία και ετήσια βάση για τον Μάρτιο)
10:00 Ισπανία: Βιομηχανική παραγωγή για τον Μάρτιο
11:00 Ιταλία: Λιανικές πωλήσεις για τον Μάρτιο
11:30 Ηνωμένο Βασίλειο: δείκτης PMI στο κατασκευαστικό τομέα, για τον Απρίλιο
15:30 ΗΠΑ: Νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικών δραστηριοτήτων για τον Απρίλιο
15:30 ΗΠΑ: Ποσοστό ανεργίας, στον Απρίλιο
15:30 ΗΠΑ: Μέσες ωριαίες αποδοχές σε μηνιαία και ετήσια βάση για τον Απρίλιο
15:30 Καναδάς: Καθαρή μεταβολή στην απασχόληση για τον Απρίλιο
15:30 Καναδάς: Ποσοστό ανεργίας για τον Απρίλιο
17:00 ΗΠΑ: Απογραφή των αποθεμάτων στις αποθήκες των εταιριών χονδρικής Πώλησης για τον Μάρτιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές