«Πιθανώς αποτελεσματικά» κρίνει τα εμβόλια τύπου mRNA απέναντι στην πιο επικίνδυνη ινδική μετάλλαξη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής των βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής για τα εμβόλια του ΕΜΑ, ο οργανισμός παρακολουθεί και αξιολογεί τα στοιχεία αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη και για την ώρα φτάνει στο συμπέρασμα πως, ειδικά τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, φαίνεται ότι εξουδετερώνουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Αν και έσπευσε να επισημάνει πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια γενικά θα καλύψουν αυτή τη μετάλλαξη».

Θυμίζουμε πως εμβόλια mRNA είναι τα εμβόλια της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech και το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι ο ΕΜΑ είναι σε επικοινωνία με τους παρασκευαστές για να είναι βέβαιος ότι υπάρχει προετοιμασία σε περίπτωση που χρειαστεί επικαιροποίηση της σύνθεσης ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων. Το ίδιο, εξάλλου, έχουν διαμηνύσει και οι ίδιες εταιρείες δηλώνοντας πως συνεχίζουν τις έρευνες για την προσαρμογή των σκευασμάτων ή και τη δημιουργία επιπλέον δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Καβαλιέρι, ο ΕΜΑ αξιολογεί επίσης τα δεδομένα που αφορούν στους εφήβους σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech, επιβεβαιώνοντας πως είναι πρόθεση του οργανισμού να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου και για την ηλικιακή αυτή κατηγορία, όπως έχουν ήδη κάνει οι Αμερικανοί. «Στοχεύουμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας για να φτάσουμε στη σχετική γνωμοδότηση στο τέλος του μήνα (Μαΐου)» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους