Με άνοδο που αποτελεί συνέχεια της αντίδρασης που εμφάνισαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά την πτωτικού αποτελέσματος συνεδρίαση στη Wall Street, ξεκίνησαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές έδειξαν πως ξεφεύγουν από τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των λοιμώξεων κορωνοϊού στην Ασία και από την επιφύλαξη που προκάλεσε η πτώση στη Wall Street, ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό βοήθησαν να σκαρφαλώσουν οι τιμές του χρυσού σε επίπεδα υψηλών σε βάθος τριών μηνών.

Το ξεκίνημα στην Ευρώπη ήταν αντίστοιχο των futures επί των βασικών δεικτών, με μόνα πτωτικά αυτά για την αγορά μετοχών της Σουηδίας. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε άλμα της τάξης του +0,7% για τους DAX και CAC με τον FTSE100 στο Λονδίνο να εμφανίζει μεταβολή +0,9% στο πρώτο τρίλεπτο. Βέβαια για να αποκτήσουν ρυθμό οι συναλλαγές χρειάζεται χρόνος, ωστόσο το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από της Δευτέρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μερική ανακωχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διαμάχη σχετικά με τα τιμολόγια επί των μετάλλων που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και θα ξεκινήσει συζητήσεις για την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις πολιτικές «στρέβλωσης του εμπορίου» από την πλευρά της Κίνας. Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης μετάλλων και πρώτων Υλών γενικότερα ευνοήθηκαν. Οι μετοχές των μεταλλουργικών παρακολουθούν της υψηλότερες τιμές χαλκού και ψευδαργύρου,

Ο FTSE 100 του Λονδίνου οφείλει την άνοδο σήμερα στα κέρδη των μετοχών εταιριών γιγάντων στο χώρο των πρώτων υλών και ενέργειας, ενώ τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ενίσχυσαν τις απόψεις για μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη μετά από τη συντριβή λόγω πανδημίας πέρυσι.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου BP και Royal Dutch Shell, μαζί με τις τραπεζικές μετοχές κέρδισαν περισσότερο από 1% έκαστη. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας μειώθηκε απροσδόκητα ξανά στο 4,8% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, σε σύγκριση με πρόβλεψη 4,9%.

Η Oxford Biomedica σημείωσε άνοδο 8% αφού διπλασίασε την προσδοκία για αύξηση εσόδων από τη συμφωνία εφοδιασμού εμβολίων COVID-19 με την AstraZeneca.

Οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη τις αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ πρώτου τρίμηνου σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη ενώ τα στοιχεία από τις ΗΠΑ σχετίζονται με τη δραστηριότητα στις κατασκευές ακινήτων.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:
Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την πτώση του κατά -0,15% την περασμένη συνεδρίαση, κερδίζει στις 10:15 δική μας ώρα +0,80%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,75% αφού υποχώρησε τη Δευτέρα -0,13%, ο CAC είχε αντίστοιχη άνοδο +0,57% με μεταβολή -0,28% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με κέρδη +0,74% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,11%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,78% με επίδοση την προηγούμενη +0,39%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που υποχώρησε οριακά -0,05% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,31%.

Οι επενδυτές περιμένουν με σχετική αγωνία την Τετάρτη τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC της επιτροπής της Fed που είναι αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής. Αναζητούν μια οποιαδήποτε ένδειξη για το πότε οι αξιωματούχοι της FOMC θα αρχίσουν να μιλάνε για μείωση των αγορών ομολόγων του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Το γεγονός που ξεχώρισε πριν το άνοιγμα στην Ευρώπη ήταν η άνοδος στην τιμή spot του χρυσού καθώς διαπραγματεύτηκε στα 1.869,06 δολάρια η ουγγιά περίπου, κοντά στο υψλό τριών παραπάνω μηνών, μετά την έρευνα Empire State Manufacturing Survey, που παρήγαγε η New York Fed. Η υποχώρηση στις αγορές τν ΗΠΑ τη Δευτέρα, αποδόθηκε κύρια στις πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές τεχνολογίας, καθώς σημάδια ενός διογκούμενου πληθωρισμού ανησυχούν τους επενδυτές για το ενδεχόμενο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Από τους 11 μεγάλους τομείς του S&P που μειώθηκαν, η τεχνολογία, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι επικοινωνίες ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι, καθένας από 0,7% έως 0,9%. Έτσι, o Dow Jones υποχώρησε -0,16% ή 54 μονάδες στις 33.327,79, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,25% κλείνοντας στις 4,163,29 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,38% στις 13.379,05 μονάδες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,64% και το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,2159 δολάρια.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με μικρές μεταβολές τη Δευτέρα, καθώς τα κινεζικά μακροοικονομικά δεδομένα και η επιφύλαξη για την εξάπλωση μιας παραλλαγής COVID-19 έπνιξαν την αισιοδοξία για το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας, με την σουηδική Kinnevik να εμφανίζει την κορυφαία ημερήσια επίδοση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέληξε χθες σταθερός με τις μετοχές ταξιδιού και αναψυχής να είναι στην κορυφή της κατάταξης με βάση τις ημερήσιες απώλειες, ενώ οι μετοχές τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο, με οδηγό τα κέρδη της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica. Ψαλίδισαν το φρόνημα των επενδυτών τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εργοστάσια της Κίνας επιβράδυναν την παραγωγή τους τον Απρίλιο και στις λιανικές πωλήσεις υπήρξε μείωση των επενδυτικών προσδοκιών καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για νέα προβλήματα που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές