H έκρηξη των τιμών στα εμπορεύματα απέτυχε να πυροδοτήσει μερικές από τις παραδοσιακές αντιδράσεις στα ομόλογα και τα νομίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες κερδίζουν την επικοινωνιακή μάχη με τις υποσχέσεις τους να συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τα προγράμματα παρέμβασης και να εξακολουθούν να θεωρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ως παροδικές.

Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ράλι των εμπορευμάτων το 2008 και το 2011, οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων και των νομισμάτων από μεγάλες εξαγωγικές χώρες όπως η Αυσραλία, είχαν ελάχιστες μεταβολές παρά την τρελή κούρσα των τιμών από τη βενζίνη μέχρι την ξυλεία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το ίδιο συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου το αγαπημένο μέτρο της Federal Reserve για τις πληθωριστικές προσδοκίες αποσυνδέθηκε από τις κινήσεις των πρώτων υλών καθώς οι επενδυτές νιώθουν άβολα να στοιχηματίζουν εναντίον των δεσμεύσεων της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προβλεπόμενο μέλλον.

«Η μεγάλη αλλαγή αυτή τη φορά είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών,» δηλώνει ο Κέρι Κρεγκ, της JPMorgan Asset Management.  Η υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική ασκεί πιέσεις στα νομίσματα που φυσιολογικά ανέβαιναν πολύ περισσότερο στη διάρκεια κύκλων αύξησης των τιμών στα εμπορεύματα.

Τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας –δύο σημαντικών νομισμάτων των οποίων οι τύχες συνήθως βασίζονται στις τάσεις των εμπορευμάτων που καταναλώνονται από την οικονομία της Κίνας- είναι απόδειξη αυτής της νέας τάξης πραγμάτων. Κάθε νόμισμα έχει ενισχυθεί λιγότερο από 0,5% το τελευταίο τρίμηνο.

Ωστόσο, το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε περίπου 5% καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε το σήμα για έναρξη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων τόνωσης.

Ενώ το ράλι των πρώτων υλών που ανέβασε τις τιμές στις καλλιέργειες, ενέργειας και μετάλλων, αποτελεί καλό νέο για την οικονομία του Καναδά, αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής που βρίσκονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν τη δίκαιη διανομή των κερδών. Ένα ισχυρότερο δολάριο Καναδά μπορεί να βάλει φρένο σε άλλους τομείς-κλειδιά που πιθανόν να δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν κάτω από την αυξανόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.

Τα κέρδη του δολαρίου Καναδά, από τον Απρίλιο όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά την άρση των υποστηρικτών μέτρων, καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει αυτή η αλλαγή πολιτικής για όσους το σκέφτονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές