Οι υπέρμαχοι του Brexit και ο Μπόρις Τζόνσον πόνταραν εξαρχής πολλά σε μια προνομιακή οικονομική-εμπορική συμφωνία με τον έτερο πόλο του αγγλοσαξονικού κόσμου – τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ισχυρίζονταν δε ότι τα οφέλη από αυτήν όχι απλώς θα «ισοφάριζαν» τις όποιες ζημίες που θα προκαλούσε η έξοδος από την ΕΕ, αλλά θα οδηγούσαν σε ένα ξεκάθαρα θετικό ισοζύγιο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι δεν θα μάθουμε σύντομα εάν είχαν δίκιο ή άδικο. Κι αυτό διότι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανο-βρετανικού εμπορικού επιμελητηρίου στο Λονδίνο, Εμάνουελ Άνταμ, «στο ορατό μέλλον είναι δύσκολο να διακρίνουμε κάποια κίνηση σε αυτό το θέμα».

«Μας προκάλεσε, ασφαλώς, έκπληξη το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα, ειδικά καθώς είχε προηγηθεί πολλή δουλειά και καλή προετοιμασία», πρόσθεσε ο ίδιος, εμφανώς απογοητευμένος από την τροπή των εξελίξεων σε αυτό το θέμα.

Να γιατί δεν θέλουν οι ΗΠΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λόγοι που προβάλλει ως αιτία για το αδιέξοδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εμπορική πολιτική του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας ως βασικό στόχο να άρει την «αδικία» σε βάρος των ΗΠΑ – με άλλα λόγια, τα μεγάλα ελλείμματα στις συναλλαγές τους με άλλες χώρες.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί δυσφορία αναφορικά με τη στάση που τηρεί το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το καθεστώς που θα διέπει τη Βόρειο Ιρλανδία. Κι αυτό είναι κάτι που, με τη σειρά του, δημιουργεί… υποψίες στους Αμερικανούς ότι οι Βρετανοί ενδέχεται να τους κάνουν «νερά» στα κρίσιμα θέματα ή ακόμη και να μην τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Τέλος, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους και ειδικά τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί και ο Μπάιντεν δεν στήριξαν ποτέ την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Έτσι, σήμερα, δεν έχουν λόγους να βιαστούν να επιβραβεύσουν τον Τζόνσον για την πολιτική του, υπογράφοντας μια προνομιακή συμφωνία μαζί του.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, βεβαίως, αυτό συνιστά έναν επιπλέον πονοκέφαλο. «Πώς θα εξηγήσει η βρετανική κυβέρνηση το γεγονός ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ έχει βρεθεί στο περιθώριο;», αναρωτιέται ο Άνταμ. Πώς, αλήθεια;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως