Η είδηση μπορεί να μην είναι ακριβώς «φρέσκια», όμως δεν παύει να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αφορά δε τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 19 Μαΐου, χιλιάδες Γάλλοι αστυνομικοί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βία σε βάρος τους, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους και συνάδελφοί τους.

Αυτό, από μόνο του, δεν θα προκαλούσε εντύπωση – εξάλλου, είναι κάτι που έχει συμβεί σε πολλές χώρες. Έκπληξη δεν θα συνιστούσαν ούτε η συμπαράσταση προς τα αιτήματά τους από μεριάς της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, ή μια ενδεχόμενη παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις εκπροσώπων του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Πριν λίγο καιρό ήταν απέναντι

Σίγουρα, όμως, το να συναντά κανείς ανάμεσα στους αστυνομικούς ηγετικά στελέχη της γαλλικής Αριστεράς είναι κάτι, αν μη τι άλλο, ασυνήθιστο. Και ταυτόχρονα παράδοξο, ειδικά με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί, ειδικά στη συγκεκριμένη χώρα.

Καθώς, δηλαδή, είναι ακόμη νωπές οι εικόνες της αστυνομικής βίας, καθώς και οι μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της, όπως και για την απόσυρση του αποκαλούμενου «νόμου για την καθολική ασφάλεια», που ανάμεσα στα άλλα προστατεύει τους αστυνομικούς από φωτογραφίες και βίντεο που μπορούν να αποκαλύψουν τη δράση τους.

Κι όμως, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Politico, τίποτα από όλα αυτά δεν απέτρεψε τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ και το ηγετικό στέλεχος και ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Γιανίκ Γιαντό, καθώς και τον εθνικό γραμματέα του ΚΚ Γαλλίας, Φαμπιέν Ρουσέλ, από το να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και πορείες των αστυνομικών.

Δεν τους αφήνουμε στην Λεπέν!

«Είναι ανάγκη να συμφιλιώσουμε τους Γάλλους με τους αστυνομικούς. Ένας αστυνομικός δεν είναι απλώς μια στολή, είναι κάποιος με οικογένεια, με ζωή. Όποιοι νομίζουν πως είναι μηχανές δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Καθήκον τους είναι να προστατεύουν τη χώρα», δήλωσε ο Φορ.

«Αρνούμαι να αφήσω την αστυνομία να χειραγωγείται από την Ακροδεξιά και την κυβέρνηση», ήταν το επιχείρημα που πρόβαλε ο Γιαντό – έστω κι αν διευκρίνισε ότι δεν συμφωνεί με μια σειρά αιτημάτων που προβάλλουν οι αστυνομικοί καθώς και με τη λογική «χτυπώ, χτυπώ, χτυπώ».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚΚ Γαλλίας. «Εάν δεν ενδιαφερόμαστε για να προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές τάξεις, τότε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι και αυτές δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν υπήρξε ποτέ ένα φιλελεύθερο κόμμα (…) Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν ασφαλείς στα σπίτια τους», είπε ο Ίαν Μπροσάτ.

Με το βλέμμα στις εκλογές

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η επιλογή που έκαναν οι παραπάνω πολιτικοί και το περιεχόμενο των δηλώσεών τους αντανακλά την αγωνία ότι η Λεπέν, δευτερευόντως δε και ο Μακρόν, ίσως λεηλατήσουν τις εκλογικές τους βάσεις στις εκλογές της άνοιξης του 2022, στις οποίες εκτιμούν πως θα κυριαρχήσει το ζήτημα της ασφάλειας.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε εκείνους που στήριξαν ενεργά τους αστυνομικούς δεν ήταν ο Ζαν-Λικ Μελενσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας. Μένει να φανεί ποιος θα δικαιωθεί…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους