Αντιμέτωπες με το οικονομικό ρίσκο που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή θα βρεθούν στο εξής και για πρώτη φορά οι κορυφαίες βρετανικές τράπεζες, μέσα από την αναθεώρηση που δρομολόγησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εντάσσοντας τα κλιματικά κριτήρια στα τακτικά τραπεζικά stress tests.

Συγκεκριμένα, 19 τράπεζες καθώς και ασφαλιστικά ιδρύματα θα υποβληθούν σε τρία διαφορετικά σενάρια κλιματικού ρίσκου, με την κεντρική τράπεζα να ελέγχει τις πιθανές επιπτώσεις για τα δάνεια, τους καταναλωτές και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Στο χειρότερο από τα σενάρια οι διεθνείς κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να λάβουν δραστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 3,3 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και την αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 3,9 μέτρα.

Η αλλαγή αυτή είχε σχεδιαστεί να ενσωματωθεί στη στρατηγική της BoE ήδη από την περσινή χρονιά, όμως η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα. Έτσι, τα νέα κριτήρια θα προστεθούν στον επόμενο γύρο των stress tests που θα δημοσιευτούν το Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι τα αποτελέσματα των δοκιμών θα βοηθήσουν και την ίδια την αγορά να μετρήσει τις επιπτώσεις από το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθούν οι στρατηγικές τους απέναντι στο πρόβλημα. Αν και διευκρινίστηκε πως τα αποτελέσματα των κλιματικών σεναρίων δεν θα χρησιμοποιηθούν από την BoE για να απαιτηθούν από τις τράπεζες τυχόν αναπροσαρμογές στις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Πάντως, η αναγνώριση του διογκούμενου για το μέλλον προβλήματος της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνεται και στη χωριστή απόφαση που έλαβαν νωρίτερα οι βρετανικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Συντάξεων απαιτώντας από τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να αρχίσουν να ενσωματώνουν το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής στις επενδύσεις και τα στρατηγικά τους σχέδια. Με τον τρόπο αυτό η Βρετανία γίνεται η πρώτη μεγάλη δυτική οικονομία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή