Εγγυημένες παροχές ίσες με τις καταβληθείσες εισφορές θα έχει το νέο επικουρικό ταμείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αποδόσεις των κεφαλαίων.

Το σημαντικό αυτό στοιχείο επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο «αρχιτέκτονας» του νέου ταμείου υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου σημειώνοντας ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν «ένα μίνιμουμ ‘εγγυημένης παροχής’ αναλόγως με τις συσσωρευμένες εισφορές του ατομικού κουμπαρά».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου που θα μετατρέπει το σύστημα ασφάλισης της επικουρική σύνταξης από διανεμητικό (νοητής κεφαλαιοποίησης) σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό.

Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας προσχωρεί ένα βήμα παραπέρα διαβεβαιώνοντας ότι «κανείς δεν θα χάνει τα χρήματα που έδωσε στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα επιστρέφονται οι καταβληθείσες εισφορές».

Συνεπώς το ποσό του κουμπαρά κάθε ασφαλισμένου είναι απολύτως εγγυημένο και θα επιστραφεί στον ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Εργασίας η νέα επικουρική σύνταξη θα είναι εγγυημένη από το του κράτος όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στη βάση του ύψους των καταβληθεισών εισφορών σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό). Συνεπώς κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε.

Οι σχεδιαστές του νέου συστήματος υπογραμμίζουν πως εάν ληφθεί υπόψη η εμπειρία άλλων χωρών όπου κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι μάλλον απίθανο να χρειαστεί η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης εγγύησης.

Ταυτοχρόνως με το νέο σύστημα θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη του ατομικού τους λογαριασμού, τη σώρευση των εισφορών και των αποδόσεων, κατά τα πρότυπα λειτουργίας του e-banking. Στο ατομικό του λογαριασμό θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

Οι ασφαλισμένοι

Υποχρεωτική θα είναι η ένταξη στο ταμείο των νέων ασφαλισμένων, δηλαδή όσων ασφαλισθούν μετά την δημιουργία του. Πιθανότατα η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του νέου ταμείου, θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2022. Πέραν των νέων ασφαλισμένων στο ταμείο θα μπορούν να ενταχθούν και οι κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που σήμερα δεν καλύπτονται επικουρικά από κάποιο ταμείο. Ωστόσο πέραν αυτών, το υπουργείο σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα – εθελούσιας – ένταξης στους υφιστάμενους εργαζόμενους, μέχρι ένα ηλικιακό όριο. Πιθανότατα σε όσους είναι μέχρι 35 ετών. Έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα ικανό πόσο εισφορών στο προσωπικό τους κουμπαρά, έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους. Στις περιπτώσεις αυτές το τελικό ποσό της σύνταξης αυτής της κατηγορίας θα διαμορφώνεται ένα μέρος από το παλιό ταμείο (αναλόγως τα έτη ασφάλισης σε αυτό) και το υπόλοιπο από τις εισφορές που συγκέντρωσε στον κουμπαρά του νέου ταμείου και την απόδοσή τους.

Ύψος Εισφορών

Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν οι ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax