Ο δήμαρχος της Μόσχας απέδωσε σήμερα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ρωσική πρωτεύουσα, στο ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που είχε ως συνέπεια να επιδεινώσει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση.

Σχεδόν στο 90% των Μοσχοβιτών που νόσησαν από την Covid-19 εντοπίσθηκε το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Για την προστασία από το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος το επίπεδο των αντισωμάτων πρέπει να είναι διπλάσιο από εκείνο που χρειάζεται για την προστασία του στελέχους της Ουχάν.

Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε επίσης ότι η ανοσία στον πληθυσμό σε σχέση με το νέο ινδικό στέλεχος μειώθηκε περισσότερο από δύο φορές και συγκεκριμένα από το 60% στο 25%, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος της έξαρσης των κρουσμάτων και της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η εξέλιξη αυτή, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Σομπιάνιν, περιπλέκει σημαντικά την επιδημιολογική κατάσταση και την καταπολέμηση της πανδημίας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου 1,5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες, ενώ ο πληθυσμός της Μόσχας φθάνει τα 12-13 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Κρεμλίνο δεν είναι ικανοποιημένο με τους ρυθμούς εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη Ρωσία, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να γίνεται σε εθελούσια βάση.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιανίν, με ειδικό διάταγμα, ανακύρηξε όλο το 7ημερο ως υποχρεωτική αργία για τους κάτοικους της Μόσχας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την άνοδο των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα. Στη Μόσχα είχε εντοπιστεί το 50% των νέων κρουσμάτων. Ο δήμαρχος είχε καλέσει τους ηλικιωμένους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι και τους κατοίκους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αν και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα από τον Ιανουάριο, όταν η Ρωσία ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα της, στη Μόσχα οι εμβολιασμοί γίνονται με αργό ρυθμό. Ο Σομπιανίν είχε σχολιάσει την απροθυμία των κατοίκων να εμβολιαστούν τον προηγούμενο μήνα χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «αξιοσημείωτη», καθώς τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας γέμιζαν με ασθενείς της Covid-19 την ίδια στιγμή που τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα. 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας