Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας που πρέπει η χώρα να εξελίξει, αν θέλει να πετύχει την μεταστροφή της οικονομίας σε μία διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η αγροτική παραγωγή σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα μία χώρα με έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά και με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της συνεχούς αύξησης των εισαγωγών και των αντίστοιχων πληρωμών έναντι των εξαγωγών.

Για να μπορέσει λοιπόν η χώρα σταδιακά να γίνει περισσότερο εξαγωγική και βιώσιμη, χρειάζεται να αναδιαμορφώσει τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, δηλαδή κυρίως την αγροτική της παραγωγή, ώστε να διαθέτει ολοένα και μεγαλύτερη αυτάρκεια και στην εγχώρια αγορά

Η αύξηση της παραγωγής μέσα από νέες διαφοροποιημένες αλλά πιο ποιοτικές καλλιέργειες, θα προκαλέσει μια αύξηση και μετατόπιση της καμπύλης των παραγωγών δυνατοτήτων όπως λέμε στα οικονομικά, δημιουργώντας έτσι πρόσθετη αύξηση στο ΑΕΠ, αυξημένη ζήτηση και σημαντικά φορολογικά έσοδα για το κράτος.

Υπάρχουν όμως ακόμη δύο βασικοί παράγοντες για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Ο πρώτος είναι το ενεργειακό κόστος που σημαίνει ότι η απολιγνιτοποίηση και ολοένα αυξανόμενη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα συμβάλλει καθοριστικά στην απεξάρτηση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας έναντι των ξένων προϊόντων.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η χρήση και διείσδυση της υψηλής τεχνολογίας, κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης στον αγροτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα η παρακολούθηση όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε επίπεδο θερμοκρασίας, υγρασίας, αλλά και πιθανών ασθενειών, με αντίστοιχες ενέργειες πρόληψης και πρόβλεψης, μπορεί κυριολεκτικά να βελτιώσει στο μέγιστο, την απόδοση της γης, αλλά και την επέκταση των βιολογικών οργανικών υλικών, που θα δημιουργήσουν νέα προϊόντα επωνυμίας προέλευσης, με χαμηλότερο ανά μονάδα κόστος και με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, μέσα από στοχευμένα φορολογικά κίνητρα.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα, έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης, καθώς οι νέες και αποδοτικότερες καλλιέργειες μπορούν να δώσουν στην χώρα, ταυτόχρονα την αίσθηση της αυτάρκειας και της ανταγωνιστικότητας, μετασχηματίζοντας την ελληνική οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO