Μια μικρή εταιρεία με δύο πρατήρια βενζίνης στη Βόρειο Καρολίνα έκανε την αρχή και έπεται και συνέχεια με περίπου 11.000 πρατήρια να βρίσκονται ακόμη στην… ουρά. Μιλάμε για την έναρξη του δικαστικού αγώνα που ξεκινούν τα πρατήρια κατά της Colonial Pipeline διεκδικώντας παχυλές αποζημιώσεις για την πολυήμερη κατάρρευση της αγοράς της βενζίνης σε μεγάλο μέρος της χώρας μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε.

Η αγωγή της ΕΖ Mart 1 LLC στρέφεται κατά της κορυφαίας εταιρείας πετρελαϊκών αγωγών στις ΗΠΑ κατηγορώντας την πως το χακάρισμα που υπέστη, έγινε «παρά τις προηγούμενες πληροφορίες και προειδοποιήσεις που είχε δεχτεί η εταιρεία» και πως η Colonial επέλεξε «συστηματικά να αγνοεί και να απορρίπτει προσπάθειες της αρμόδιας εποπτικής αρχής να συναντηθεί μαζί της, ώστε να προχωρήσουν σε έλεγχο της κυβερνοασφάλειας που διέθετε». Μάλιστα, υποστηρίζει πως η Colonial δεν είχε καν έτοιμο κάποιο σχέδιο ασφαλείας σε περίπτωση που δεχόταν κάποια κυβερνοεπίθεση.

Κοινώς η εταιρεία από τη Βόρειο Καρολίνα, διεκδικεί αποζημίωση, υποστηρίζοντας πως η Colonial θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την επίθεση που δέχτηκε, αν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ενώ βέβαια χρειάστηκε μέρες για να παραδεχτεί η εταιρεία πως αναγκάστηκε να καταβάλλει λύτρα, ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονόμισμα, προς τους (πιθανότατα Ρώσους) χάκερς.

Είναι δε, προφανές πως οποιαδήποτε απόφαση θα λειτουργήσει –με βάση το αμερικανικό δικαστικό σύστημα- ως δεδικασμένο για έτερες ανάλογες υποθέσεις, γεγονός σημαντικό δεδομένου πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλές εταιρείες πρατηρίων και όχι μόνο μελετούν την πιθανότητα να υποβάλλουν αγωγή κατά της Colonial για τη ζημιά που υπέστησαν από την πολυήμερη κατάρρευση της αγοράς των καυσίμων.

Θυμίζουμε πως κυβερνοεπίθεση επηρέασε το 45% της διανομής καυσίμων στην ανατολική ακτή της χώρας, ωθώντας ανοδικά την τιμή της βενζίνης και εξαντλώντας τα αποθέματα στα περισσότερα πρατήρια θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Η Colonial από την πλευρά της, αν και έχει απολογηθεί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε μεγάλο μέρος της χώρας, επιμένει πως δεν θα μπορούσε να αντιδράσει απέναντι στην επίθεση και πως όλα τα βήματα της ήταν τα σωστά. Αυτό ισχυρίστηκε και κατά την πρόσφατη κατάθεση του στο Κογκρέσο, ο CEO Τζόζεφ Μπλάουντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή