Η κλιματική αλλαγή συνιστά «σημαντικότατο ρίσκο» για την παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επεσήμανε σε ομιλία της, σε διαδικτυακό συνέδριο του Peterson Institute for International Economics, η επικεφαλής της San Francisco Fed, Μέρι Ντάλι.

«Ως διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής, είναι χρέος μας να ασχοληθούμε με την αβεβαιότητα αυτή. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τη σοβαρότητα και το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής, που και ποιος θα επηρεαστεί περισσότερο, τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη διάρκεια του» επεσήμανε η κυρία Ντάλι, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι και το ποια είδη θα καλλιεργήσουν έως τη ζημιά στις ιδιοκτησίες και τα ακίνητα και τις επενδύσεις κεφαλαίων.

Αυτό σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα την απασχόληση και τις τιμές, επομένως εντάσσεται στα ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοσίας της Federal Reserve, επεσήμανε η κυρία Ντάλι.

Θυμίζουμε πως αν και στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει ανοίξει η συζήτηση για την ένταξη κλιματικών κριτηρίων στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, όπως έχουν ήδη κάνει έτερες κεντρικές τράπεζες όπως η BoE, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι ειδικά έχουν υιοθετήσει κάθετα αρνητική στάση ασκώντας κριτική ακόμη και για το γεγονός πως η κεντρική τράπεζα ασχολείται με το ζήτημα και η προσοχή της αποσπάται -όπως καταγγέλλουν_ από το βασικό της ρόλο που είναι η απασχόληση και η σταθερότητα των τιμών.

Άλλωστε, όπως σχολίασε η επικεφαλής της San Francisco Fed, η Fed δεν ασχολείται με την διευκόλυνση της μετάβασης της χώρας προς την πράσινη ενέργεια, ούτε προμοτάρει τους περιβαλλοντολογικούς στόχους της κυβέρνησης. Όμως, δεν μπορεί να αγνοήσει το πώς οι εμπορικές τράπεζες και τα οικονομικά τους (π.χ. μέσω της διόγκωσης των κόκκινων δανείων), αλλά και πως η οικονομία συνολικά επηρεάζεται, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων.

«Δεν έχει να κάνει με (πράσινο) ακτιβισμό, αλλά με την υποχρέωση μας να κάνουμε τη δουλειά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα