Καθησυχαστική για τους πιθανούς κινδύνους από την άνοδο του πληθωρισμού παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαδραματίσει μόνο ένα μικρό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες περιλαμβανομένης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αναλυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερευνητές της ΕΚΤ αποκάλυψαν ότι ενώ η ενοποίηση του εμπορίου, η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και η ευρύτερη συμμετοχή σε αλυσίδες αξίας συνδέονται με τη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού, «ο αντίκτυπος είναι οικονομικά μικρός.» Ο αντίκτυπος αυτός διαφέρει από τα αγαθά και τις υπηρεσίες, με τον μεταποιητικό τομέα να είναι περισσότερο εκτεθειμένος στις αντιπληθωριστικές δυνάμεις απ΄ ότι ο τομέας υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός αποτελεί ζήτημα-κλειδί για τους διαμορφωτές πολιτικής που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι πιέσεις στις τιμές έχουν παραμείνει τόσο ήπιες στις ανεπτυγμένες οικονομίες από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά, παρά τα μαζικά νομισματικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν, περιλαμβανομένων των χαμηλών-ρεκόρ στα επιτόκια και της ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης τροφοδοτεί ανησυχίες πως η υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης –λόγω του αυξανόμενου προστατευτισμού, της ψηφιοποίησης και τάσεις που υπαγορεύονται από την πανδημία- ίσως αποδεσμεύσουν πληθωριστικές πιέσεις που θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζας να υιοθετήσουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ, η οποία επίσης εξετάζει την παγκοσμιοποίηση στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης της στρατηγικής της, βρήκε ότι εγχώριες δυνάμεις εξακολουθούν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη δυναμική των τιμών. «Η παγκοσμιοποίηση δεν φαίνεται να είναι καθοριστική για τον συγχρονισμό και την υποχώρηση του πληθωρισμού που παρατηρείται στις ανεπτυγμένες οικονομίες,» ανέφεραν οι αναλυτές στο οικονομικό δελτίο που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Κοιτώντας μπροστά, μια αντιστροφή –ή περαιτέρω επιβράδυνση- των τάσεων παγκοσμιοποίησης μπορεί να προσφέρει μόνο περιορισμένη ώθηση στις τάσεις του πληθωρισμού.»

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι συνήθεις τάσεις του πληθωρισμού τις τελευταίες δεκαετίας εξηγούνται καλύτερα από την έκθεση σε κοινά σοκ, όπως έντονες διακυμάνσεις των εμπορευματικών τιμών, μεταβολές στα καθεστώτα νομισματικής πολιτικής και αλλαγές στη δομή της οικονομίας που επηρεάζουν μισθούς και μηχανισμούς καθορισμού τιμών. «Η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε σταυροδρόμι,» τόνισε η ΕΚΤ για να υπογραμμίζει ότι: «φαίνεται πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις για την παγκοσμιοποίηση και τον πληθωρισμό,» παρά το γεγονός ότι η πανδημία ίσως επιταχύνει τις τρέχουσες τάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή